Huligani opet napali novinare

Pripadnici „sedme sile” ni juče, deset dana nakon što je Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova, naložio da se novinari zaštite po svakom osnovu od bilo koje vrste pritiska i napada, nisu bili pošteđeni nasilja i pretnji na protestu povodom hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića.


U toku protestne šetnje koja je počela oko 17 časova posle mitinga u centru Beograda predstavnici nacionalističkih organizacija fizički su napali snimatelja Televizije B92, udarivši ga nekoliko puta.


Jake policijske snage nisu bile u blizini kada se dogodio incident, a povređeni snimatelj od zadobijenih povreda nije mogao da hoda, pa je hitno prevezen u Urgentni centar.


I prethodnog dana na protestu su povređeni novinarka agencije SRNA, kamermani Foneta i Televizije B92, a oštećene su kamere televizija RTS i B92.


Oko 300 demonstranata sa Trga Republike krenulo je juče Dečanskom ulicom ka Bulevaru kralja Aleksandra, a zatim su skrenuli u Ulicu kneza Miloša. Do incidenta je došlo kod Turske ambasade, gde su najpre bacali petarde i sitne predmete, a grupa mladića potom se izdvojila i fizički nasrnula na snimatelja Televizije B 92.


„Prvo su udarili s leđa fotoreportera Foneta i slomili mu aparat. Krenuo sam da snimim kolegu kako skuplja delove fotoaparata, kad mi je iznenada pritrčao mladić u narandžastom šortsu i šutnuo me. Pao sam, a nekoliko njih se odjednom stvorilo oko mene, kao da mi pomognu, a u toj gužvi su me više puta šutnuli. Potom su me odneli do obližnje banke, gde sam sačekao Hitnu pomoć”, izjavio je sinoć za „Politiku” snimatelj TV B92 Boško Branković, kome su, kako je rekao, lekari konstatovali prelom potkolenice.


Šetnja je nastavljena Ulicom kralja Milana, gde su protestanti vređali strane novinare i snimatelje okupljene pored Skupštine grada.


– Uopšte mi nije svejedno što se sve ovo događa i što stojim pored kamermana stranih televizija. Ne mogu da verujem da ih napadaju, iako imaju vidna obeležja pripadnika „sedme sile” – komentarisala je na srpskom jeziku zabrinuta devojka, pratilja predstavnika stranih medija.


Protestnu povorku neprestano su pratile policijske snage za razbijanje demonstracija, blokirajući ulaz ispred gradskog sedišta Demokratske stranke gde su demonstranti za trenutak zastali zasuvši bujicom psovki sugrađane na balkonima u Kolarčevoj ulici. U povorci su bili i brat uhapšenog Radovana Karadžića Luka, kao i funkcioneri i članovi Srpske radikalne stranke, među kojima i Vjerica Radeta, Lidija Vukićević i Gordana Pop Lazić.


D.Jokić-M. Pakević

Tagovi

Povezani tekstovi