Prikriven monopol na tržištu interneta

Beograd – Predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije Jovan Radunović ocenio je da je internet u Srbiji skup zato što samo dve kompanije provajderima prodaju pristup svetskoj kompjuterskoj mreži i nameću im visoke cene.
Iz toga što u Srbiji ima oko 170 internet operatera može se izvući pogrešan zaključak da u okviru tog tržišta postoji konkurencija, kazao je Jovan Radunović u intervjuu agenciji Beta. Naveo je da su cene kod Telekoma nekoliko puta više nego u okruženju, a da drugi operater Verat nema veliki tržišni udeo.
Radunović je najavio da će problem biti rešen kada se usvoji pravilnik o međunarodnom povezivanju, koji će operaterima omogućiti da se direktno povežu sa stranim mrežama i internet nude korisnicima i drugim provajderima. Za to je zainteresovano devet operatera koji imaju dobru infrastrukturu, a usvajanje pravilnika i početak njegove primene očekuje se ove godine, kazao je on. Ratel je izradio pravilnik i poslao ga Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo na procenu zakonitosti i ustavnosti i očekuje se da će uskoro biti usvojen i početi da se primenjuje. Potrebno je da postoje pravila za međunarodno povezivanje da bi se garantovao kvalitet usluga i da bi se omogućilo da na tržište uđu veliki igrači, koji će biti ozbiljna konkurencija Telekomu.
Predsednik Upravnog odbora Ratela kazao je da očekuje da će cene interneta biti među najnižim u Evropi, što se dogodilo sa cenama mobilne telefonije kada je otvoreno tržište. Neophodno je smanjiti velikoprodajne cene da bi građani manje plaćali internet, ali, kako je naveo, Ratel to ne može da naloži Telekomu zato što srpski zakoni ne regulišu monopol na velikoprodajnom tržištu.


Beta

Tagovi

Povezani tekstovi