Online diskusija „Konkursno sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja i otvoreni podaci „

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

 

Centar za održive zajednice iz Novog Sada, uz podršku Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, poziva zainteresovane da učestvuju u onlajn diskusiji  „Konkursno sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja i otvoreni podaci – Predstavljanje ažurirane otvorene baze podataka i analize procesa konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja od 2015. do 2021. godine“, koja će se održati u četvrtak 27. januara 2022. godine, preko Zoom platforme u periodu od 11 do 13 časova.

 

Da biste prisustvovali događaju, potrebno je da se registrujete na sledećem linku: https://osce-org.zoom.us/meeting/register/tJAsdO6opzotHdVARIGtwBa-5y2a28xeEjmA

 

 

Na diskusiji će biti reči o važnosti otvorenih podataka u procesu demokratizacije Srbije i reforme javne uprave, o dometima i ključnim izazovima u procesu konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja od 2015. godine do danas, o značaju otvorenih podataka u ovom procesu, kao i o statusu konkursnog sufinansiranja u skladu sa Medijskom strategijom, u svetlu  izmene važećeg Zakona o javnom infomisanju i medijima. U okviru diskusije biće predstavljena i аžurirana otvorena baza podataka i nacrt analize procesa konkursnog sufinansiranja koju je izradio Centar za održive zajednice uz podršku Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije a koja je dostupna na sledećoj adresi: https://centarzaodrzivezajednice.shinyapps.io/Projektno_sufinansiranje_medija_u_Srbiji/ .

 

Radna verzija programa je u prilogu.

 

Podsećamo vas da Centar za održive zajednice, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji, realizovao projekte koji su podrazumevali rad na prikupljanju podataka o procesu konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja u periodu od početka 2015. do kraja 2021. godine. Projekat je podrazumevao potpunu otvorenost i transparentnost prikupljenih podataka u mašinski čitljivom formatu, njihovu analizu, izradu veb aplikacije i preporuke kako bi ovaj proces mogao da se unapredi.

 

Zbog kompleksnosti istraživanja i prikupljanja velike količine podataka, ukoliko imate neke ispravke ili sugestije pišite na sledeću mail adresu: [email protected].

 

Iskreno se nadamo da će rezultati ovog projekta i ovakav pristup projektnom sufinansiranju pomoći svim učesnicima u procesu, od institucija koje su zadužene za sprovođenje projektnog sufinansiranja, medijskih i novinarskih udruženja i istraživača koji prate proces i samih građana da se dalje promoviše transparentnost u ovoj oblasti i podstakne saradnja kako bi ovaj proces bio unapređen.

 

Tehničke informacije:

 

Ukoliko ste zainteresovani da postavite pitanje potrebno je da se tokom trajanja Zoom prezentacije prijavite u Chat-u, a moderator će uključivati učesnike po redosledu prijavljivanja. Molimo vas da imate razumevanja za vremensko ograničenje i da svoje pitanje vremenski ograničite, kako bi svi zainteresovani mogli da uzmu učešće u diskusiji.

 


Srdačno vas pozdravljamo,

Centar za održive zajednice

 

 

Predlog programa Otvorenim podacima2022

Tagovi

Povezani tekstovi