ANEM osuđuje pritiske na Betu

ANEM smatra da ovi pritisci predstavljaju kršenje medijskih sloboda u Srbiji. U toku protesta na ulicama Beograda pristalice haškog optuženika Radovana Karadžića i pripadnici organizacija Obraz i 1389. u više navrata su nepozvani ulazili u prostorije Bete za zahtevom da se objave njihova saopštenja.


Još više, pripadnici ovih organizacija su tokom protesta i ulaska u prostorije Bete, fotografisali i snimali prostorije redakcije i novinare.


Ovakvi ulasci u prostorije agencije Beta traju kontinuirano već dve nedelje, a zastrašivanje novinara je sve intenzivnije, kaže ANEM.


Iako tokom nenajavljenog boravka pripadnika ovih organizacija nije bilo incidenata, ovakvo postupanje predstavlja uznemiravanje i ometanje novinara u obaveštavanju javnosti koje je nedopustivo i koje je kažnjivo po zakonu.


U saopštenju ANEM zahteva od nadležnih organa da se novinari i prostorije agencije Beta zaštite i da se zabrane sve dalje aktivnosti koje su usmerene na sprečavanje i ometanje novinara da obavljaju svoju dužnost obaveštavanja javnosti.


Prema stavu ANEM, neophodno je sprečiti sve dalje aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost novinara i njihovih prostorija, kao i preduzeti sve raspoložive zakonske mere protiv počinilaca ovakvih aktivnosti kojima se ugrožava sloboda medija.

Tagovi

Povezani tekstovi