Nove ucene tužiocu Vladimiru Vukčeviću

Beograd – Gospodine Vukčeviću, dnevni list „Pravda“ poseduje fotografije na kojima ste u društvu punije crnke, snimljene u jednom restoranu na obali Save ovoga leta.Voleli bismo da ih objavimo uz Vaš komentar, kako bi informacija bila tačna. Dakle, da li je to crnka o kojoj je pisao „Kurir“, i ispred čije ste zgrade često parkirali svoj automobil? U očekivanju odgovora srdačno Vas pozdravljamo, redakcija „Pravde“, navodi se u mejlu upućenom juče oko 15 sati Tužilaštvu za ratne zločine.
Indikativno je da je nedavno na naslovnoj stranici jednog dnevnika objavljena fotografija tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića i tekst o njegovoj navodnoj ljubavnoj aferi, mada se na fotografiji ne vidi ništa osim broja registarskih tablica Vukčevićevog automobila.
Dosad su zaposleni u Tužilaštvu na čijem je čelu Vukčević dobili oko 40 pretećih pisama, pri čemu je indikativno da te pretnje postaju sve ozbiljnije, sa primesama lične diskreditacije, zloupotrebom njegovog imena i stvaranjem atmosfere Vukčevićevog medijskog linča.
Sve to treba posmatrati u svetlu poslednjeg hapšenja Radovana Karadžića kada je antihaški lobi uvideo da konačno postoji politički konsenzus oko brzog završetka saradnje sa Haškim tribunalom, odnosno da postoji bojazan da će Mladić ubrzo biti lociran, a pomagači takođe uhapšeni.
Podsetimo da su svojevremeno Vukčevića pojedini mediji optužili i da je jednom mediju dao fotografiju Radovana Karadžića dok je bio u pritvoru u Specijalnom sudu u Beogradu, a zatim su objavljeni tekstovi s naslovima gde je Vukčević imenovan kao glavni „izdajnik“ Radovana Karadžića. Interesantno je to što je većina autora tih tekstova učestvovala u medijskoj hajci na premijera Zorana Đinđića, pre atentata na njega 12. marta 2003.
– Nejasno je kakva je uređivačka politika tog lista kad planira da objavi takve fotografije i koji je njihov cilj. Ovakvo obraćanje ima prizvuk pretnji i ucene. Ono nije primereno kada je reč o tužiocu, niti je profesionalno. To je jedan lov na skandal. Da sam Vukčević, ja bih se definitivno osetio ugroženim i tužio bih Pravdu – kaže u izjavi za Danas pomoćnik ministra kulture Dragan Janjić. On dodaje da će ovakvi tekstovi imati smisla sve dok se ne promeni politička, kulturna i intelektualna klima.
Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić ocenjuje za naš list da je reč, pre svega, o pritisku na Tužilaštvo i da je očigledno da su ti pritisci učestali zbog prirode njihovog posla.
– Nekome očigledno nije u interesu da se završi haška priča. I na ovakav način pokušava Vukčevića da diskredituje na profesionalnom i ličnom planu, to jest da se diskvalifikuju hrabri ljudi koji obavljaju ovaj posao. Dosad nismo pokretali krivične postupke zbog ovakvih napisa kao i fotografija, ali razmišljamo da iskoristimo zakonske mogućnosti, a novac koji dobijemo od naknade štete prosledićemo deci sa Kosova i Metohije – napominje Vekarić.
Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Pravda Predrag Popović nije se juče javljao na telefon novinarima Danasa.
Podsetimo da je naš list nedavno objavio da službe bezbednosti u Srbiji i Republici Srpskoj intenzivno rade na otkrivanju članova antihaškog lobija koji planiraju likvidaciju tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića. Predmet istrage su i pojedini novinarski tekstovi za koje se veruje da sadrže poruke haškim beguncima, prevashodno Mladiću, kojima ga obaveštavaju o tome koliko su mu se službe bezbednosti približile, kada treba da promeni lokaciju, ali i od koga dolazi glavna pretnja za njegovo lociranje.


J. Čolak – I. Pejčić

Tagovi

Povezani tekstovi