IFJ i EFJ: Švajcarski novinar i britanska novinarska ekipa na meti ruskih snaga u Ukrajini

IFJ EFJ

U roku od samo nekoliko dana, ruske snage u Ukrajini napale su ekipu britanskog Skaj njuza, kao i švajcarskog nezavisnog novinara. Evropska i međunarodna federacija novinara (EFJ-IFJ) najoštrije osuđuju ciljanje medijskih radnika u sklopu rata u Ukrajini i pozivaju na osnivanje specijalnog međunarodnog suda za ratne zločine u Ukrajini, navodi se u saopštenju ove dve organizacije.

Ruski vojnici su 6. marta ranili i opljačkali švajcarskog fotoreportera Gijoma Brikea dok je delovao u regionu Nikolajev, na jugu Ukrajine. Novinar je vozio svoj blindirani automobil sa jasnim oznakama i upravo je prošao ukrajinski kontrolni punkt koji se nalazio na benzinskoj pumpi Premier Oil kada su ruske snage napale: Nekoliko metaka je pogodilo vozilo i za posledicu je imao povrede lica i podlaktice. Nakon toga, oduzeli su mu dokumenta, gotovinu, laptop, fotografije, video i druge vredne predmete.

 

Kako je prenela ukrajinska nacionalna novinska agencija Ukrinform, Brike je u najkraćem mogućem roku otišao na teritoriju Kirovogradske oblasti gde mu je ukrajinska policija pomogla da stigne do medicinske ustanove kako bi dobio medicinsku pomoć.

 

Ovo je drugi napad ruske vojske na međunarodne medijske radnike u samo nekoliko dana. Britanska televizijska ekipa Skaj njuza je 28. februara upala u zasedu dok je izveštavala o ratu u Ukrajini. Uprkos tome što su vikali da su novinari, na njih je pucano u različitim trenucima: metak je pogodio glavnog dopisnika Stjuarta Remzija u donji deo leđa, dok je snimatelj Riči Mokler dva puta upucan u svoj pancir. Na kraju su našli utočište u obližnjoj garaži i Remzi i njegov tim su bezbedno vraćeni u Veliku Britaniju u petak 4. marta.

 

Dva danska novinara su 26. februara takođe zadobila rane od vatrenog oružja nakon što su nepoznati naoružani napadači gađali njihov automobil u Ukrajini.

 

Generalni sekretar IFJ Entoni Belanger rekao je: „Napade na novinare međunarodne vlasti treba da oštro osude. Ovi događaji pokazuju hitnu potrebu za kolektivnim naporima da se zaštite medijski profesionalci u ratnim zonama: ovi zločini ne bi trebali ostati nekažnjeni.”

 

Generalni sekretar EFJ Rikardo Gutijerez rekao je: „Nakon napada ruske grupe iz zasede u blizini Kijeva u ponedeljak na vozilo ekipe Skaj njuza, ovaj novi ciljani napad na švajcarskog fotoreportera pokazuje da zaraćene strane ne oklevaju da gađaju novinare na zadatku. To su ratni zločini. EFJ poziva na osnivanje specijalnog međunarodnog suda. Međunarodna zajednica mora krivično goniti počinioce ovih zločina.

 

 

 

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi