Politika: Urednica smenjena, direktor podneo ostavku

Do raspisivanja konkursa, za vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika „Politike“ imenovan je, kao najstariji novinar u redakciji, Radmilo Kljajić. Skupština je odluke donela jednoglasno, a konkurs za novog glavnog i odgovornog urednika lista biće raspisan „u najskorije vreme“.


Iz Janićijevićevog kabineta je saopšteno da su na „redovnoj skupštini razmatrana pitanja od važnosti za tekuće i buduće poslovanje zajedničkog preduzeća PNM osnovanog 2002. godine između akcionarskog društva ‘Politika’ i nemačkog koncerna VAC“. Navodi se takođe da je skupština pohvalila dosadašnji uspeh u restrukturiranju i modernizaciji zajedničkog preduzeća, da se zahvalila na dosadašnjoj saradnji Janićijeviću i Smajlovićevoj i zaključila da je preduzeće na dobrom putu poslovnog oporavka.


U saopštenju je istaknuto i da su članovi skupštine zajedičkog preduzeća VAC-a Andreas Rudaš, predsednik, kao i Srđan Kerim i Mark Mikaš. U ime domaćeg osnivača, članovi su Jovan Simić, potpredsednik, Predrag Mihajlović i Branimir Dimitrijević po punomoćju.


Janićijević je saopštio da će nakon podnošenja ostavke raditi do imenovanja novog generalnog direktora PNM–a, zajedničkog preduzeća „Politike“ a. d. i nemačkog koncerna VAC.


„Na osnovu inicijative domaćeg osnivača, akcionarskog društva „Politika“, doneta je odluka da se raspiše konkurs za izbor glavnog i odgovornog urednika uz prethodno mišljenje redakcije“, navedeno je u tom saopštenju.


UO „Politke“ a. d. 22. septembra inicirao je, kako je Tanjugu tada izjavila predsednik tog odbora Sonja Liht, izbor glavnog i odgovornog urednika lista „Politika“ javnim konkursom. Stav UO je, prema njenim rečima, bio da se pre donošenja konačne odluke o kandidatima prethodno izjasni redakcija.


Učestvujući u emisiji „Utisak nedelje“ TV B92, član UO „Politika“ a. d. Slobodan Marković je ponovio da se to telo nije saglasilo s pokretanjem inicijative za smenu glavnog urednika i da je zato pokrenuta inicijativa za raspisivanje konkursa za popunu tog radnog mesta. Marković je rekao i da je UO „Politike“ a. d. bio pod pritiskom jer su, kako je rekao, smenu glavnog urednika lista „Politika“ tražili Aktiv novinara, mali akcionari i tri od četiri sindikata u tom dnevnom listu. Smajlovićeva se, u istoj emisiji, zapitala kako je moguće raspisivati konkurs za mesto koje nije upražnjeno.


N.A.

Tagovi

Povezani tekstovi