Nemačka RTL kupuje Avalu

Nemačka medijska kuća RTL, posle nekoliko godina lobiranja, uskoro će ući na tržište Srbije i kao manjinski vlasnik televizije Avala, čiji su vlasnici biznismen Danko Đunić i prvi čovek TV Pink Željko Mitrović, saznaje Press.


Prema našim saznanjima, pregovori između Avale i RTL-a su u poodmakloj fazi, a Nemci nude 45 miliona evra za vlasništvo u televiziji Avala. Kada RTL uđe u TV Avalu, to će značiti da je strani kapital ušao u sve elektronske medije sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji, izuzev RTS-a!


Prema saznanjima Pressa, glavni pregovarač sa nemačkom kompanijom je Željko Mitrović, ali o samom toku pregovora postoje potpuno suprotne informacije. Prema jednima, pregovori sa RTL-om su gotovo završeni, a samo je ostalo da se sredi dokumentacije.


Bivša vlast bila protiv Nemaca


– Mitrović je u pregovorima sa finansijskim direktorom RTL-a Elmarom Hagelom dogovorio da nemačka kompanija postane manjinski vlasnik TV Avale, jer su takvi propisi. Ostalo je da se dogovori u kom procentu će RTL ući u Avalu, kao i cena po kojoj će biti prodate akcije – kaže izvor Pressa.


Međutim, prema drugim izvorima, pregovori između Avale i RTL-a traju već izvesno vreme, ali su daleko od kraja.


Međutim, i jedan i drugi izvor slažu se u tome da je državni vrh, odnosno kabinet predsednika Srbije Borisa Tadića, upoznat sa željom RTL-a da konačno uđe na tržište Srbije i to preko televizije Avala, i da „niko u vlasti nema ništa protiv ove nemačke medijske kuće“. Dalje, navodi se i da je u ove pregovore posredno uključen i ministar Mlađan Dinkić, koji je o ulasku RTL-a u Srbiju nedavno razgovarao sa nemačkim kancelarom Angelom Merkel.


Koliko je jak politički pritisak Nemačke na Srbiju da RTL dobije frekvenciju u Srbiji najbolje govori podatak da je poslednji razgovor bivšeg premijera Vojislava Koštunice i kancelarke Angele Merkel krajem prošle godine počeo upravo pitanjem o ovoj medijskoj grupi. Merkelova je tada odmah pitala Koštunicu kada će RTL da dobije dozvolu, ali ju je Koštunica odmah prekinuo, rekavši da u Srbiji frekvencije ne dele ni on ni Vlada, već institucija čiji je to posao.


RRA: Niko nas nije kontaktirao


Goran Karadžić, zamenik predsednika RRA, institucije koja dodeljuje frekvencije, kaže za Press da se „niko iz TV Avala nije javio u vezi s promenom vlasničke strukture“, ali priznaje da je i on čuo nezvanične priče oko ulaska RTL-a u ovu televiziju.


– RRA za svaku promenu vlasništva u kućama koje su dobile nacionalnu frekvenciju mora da da dozvolu. Tako i Avala može da podnese zahtev da RTL postane vlasnik najviše 49 odsto vlasništva, ali strana kompanija ne može postati vlasnik dozvole za nacionalnu pokrivenost. Ukoliko nema prepreka, RRA će izdati potrebnu dozvolu – objašnjava Karadžić.


Vlasnici Avale Danko Đunić i Željko Mitrović nisu želeli da prokomentarišu za Press pregovore o prodaji nemačkom RTL-u.


S. Marjanović

Tagovi

Povezani tekstovi