Sliku svoju ljubim

Njih zanimaju i informacije koje se objavljuju u novinama i na radio stanicama, ali dok ne budu gosti neke TV kuće i dok ih ne vide njihove tetke, strine i babe, kao da se ništa nije ni desilo. Zbog toga su – to je uočjivo poslednjih godina – vlasnici televizijskog signala u prednosti u odnosu na pisane medije.


Nedavno je u Gradskom veću vođena žestoka polemika između Živojina Stankovića (DS) i Božidara Vučkovića (SPS) oko raspodele sredstava za pojedina informativna glasila. Stanković smatra da ne bi trebalo iz budžeta da se izdvajaju sredstva za TV K-1 i TV Studio M, jer nemaju legalnu frekvenciju za rad. Međutim, po predlogu, koji je kasnije i usvojen, ovim stanicama, svakoga meseca Gradska skupština će izdvajati po 200, odnosno 100.000 dinara.


– U našem gradu – ljuti se Stanković – jedino TV Leskovac ima legalnu frekvenciju, a za područje Grdelice TV Klisura, dok je za bojnički i lebanski kraj to pravo ostvarila samo TV 4S.


On smatra da je dodela para iz budžeta ovim TV kućama kršenje zakona, ali njegov apel nije prihvaćen. Ovde se inače godinama značajna sredstva izdvajaju za rad TV Leskovac, a pre nekoliko meseci se dogodio nečuveni skandal, kada zbog neizmirenja dela obaveza, ova TV nije htela direktno da prenosi zasedanje lokalnog parlamenta. Zbog toga je početak sednice kasnio nekoliko sati, a tek pošto je gradonačelnik čvrsto obećao da će dug biti namiren, uključene su kamere.


Sa druge strane, Božidar Vučković smatra da jedna TV kuća, na sednici Gradskog veća, nije pomenuo njeno ime, mada je sigurno mislio na TV Leskovac – godinama ima monopol i zato bi trebalo da se finansijski podrži aktivnost i drugih TV stanica. Povodom takvog stava Gradskog veća, u udarnoj informativnoj emisiji TV Leskovac ,,Panorama’’ objavljen je oštro intonirani prilog, a u poslednjem broju nedeljnika koji nosi naziv kao ta informativna emisija, čiji je izdavač upravo ta televizija, na naslovnoj strani data je najava ,,Većnici podstiču razvoj nelegalnih televizija’’.


Istovremeno, dok se ovde odbornici bave pomenutim legalnim i neleganlnim televizijama, regionalni nedeljnik Naša reč jedva sastavlja kraj sa krajem. Tako se on pre nekoliko nedelja ,,iz tehničkih razloga’’ nije ni pojavio na kioscima. ,,Naša reč’’ je najstarije glasilo na ovim prostorima, ali mu to nije mnogo pomoglo da bude poštovan ugovor lokalne samouprave o delimičnom finansiranju ove kuće. Razlog neplaćanja računa nije besparica – iako mnoga javna preduzeća posluju uz velike gubitke – nego nepoštovanje odluke koju su raniji predstavnici lokalne vlasti potpisali sa NIP ,,Naša reč’’ i zato se lako može dogoditi da uskoro dođe i do sudskog spora Naše reči i SO Leskovac.


Danilo Kocić

Tagovi

Povezani tekstovi