BIRODI: REM nam uskratio pravo na pristup informacijama od javnog značaja

birodi

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je da je dobio odgovor od Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koji je potpisala predsednica Saveta REM-a, Olivera Zekić, u kome je, kako navode, obavešten da se svi podaci o izbornim monitorinzima pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje i analize političkog pluralizma, a koje je BIRODI tražio, nalaze u izveštajima REM-a.

Kako se dodaje, tvakvim odgovorom, REM je po drugi put u protekle dve godine odbio da postupi u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji REM obavezuje da po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja podnosiocu dostavi podatke u mašinski čitljivom formatu.

„Što je svojom odlukom potvrdio i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u žalbi na prethodno odbijen zahtev BIRODI-ja upućen po istoj pravnoj stvari REM-u, da dostavi tražene informacije u formi baze podataka u mašinski čitljivom formatu. Tada je REM dao drugačije obrazloženje, da nema tehničke mogućnosti da podatke dostavi u mašinski čitljvom formatu. Pozivamo REM da ispuni svoje zakonske obaveze i BIRODI, odnosno javnosti dostavi tražene podatke u mašinski čitljivom formatu postavljajući ih na sajt otvorenih podataka Vlade Srbije“, navodi BIRODI u saopštenju.

 

Tagovi

Povezani tekstovi