Napad na novinare posebno krivično delo

-Novinari u Srbiji moraju da se osećaju bezbednim, a onikoji napadaju medijske radnike moraju biti sankcionisani. Svaka država, ako za tim postoji potreba, može da pruži posebnu zaštitu novinarina, jer i Ustav Srbije odredbom o pravu na obaveštenost podrazumeva jasnu obavezu države da poslenicima javne reči obezbediti zaštitu – istakaoje Svetozar Čilić, ministar za ljudska i manjinska prava. Prema njegovim rečima neophodna je javna rasprava između predstavnika medija i nadležnih ministarstava, kako bi Vlada Srbije parlamentu mogla da predloži mere i načine zaštite novinara.


-Neophodno je formulisati krivično delo izmenama Kroivičnog zakona, ali i povećati zaprećene kazne onima koji napadaju novnare. Svaki takav napad treba procesuirati po službenoj dužnosti, a ne čekati da novinar podnese privatnu krivičnu prijavu – naglasio je Čiplić.


Novinari treba da dobiju status službenog lica, ali ako MUP i pravosuđe budu radili svoj posao i ako novinari profesionalno, objektivno i etično obavljaju svoj posao, onda ćemo imati zaštitu kao i svaki drugi građani – objasnila je predednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće.


Predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović takođe je naglasio da novinari ne treba da dobiju status službenog lica, „jer se to kosi sa suštinom novinarskog posla“, ali im zbog rizika koji taj posao podrzumeva treba obezbediti veći stepen zaštite, kao kod drugih lica koji obavljaju posao od javnog značaja.


I.T.

Tagovi

Povezani tekstovi