Talibani zabranili BBC na lokalnim jezicima u Avganistanu

bbc-1

Talibani su zabranili emitovanje televizijskih vesti Bi-Bi-Sija (BBC) na tri glavna jezika u Avganistanu, saopštila je britanska novinska organizacija.

Portparol Ministarstva kulture i informisanja talibanske administracije nije odgovorio na zahtev za komentar, prenosi Rojters.

„BBC-jevi TV bilteni na paštu, persijskom i uzbečkom jeziku su skinuti u Avganistanu nakon što su talibani naredili našim TV partnerima da uklone međunarodne emitere iz etra“, naveo je u saopštenju Tarik Kafala, šef odeljenja za jezike u BBC World Service.

„Ovo je zabrinjavajući razvoj događaja u vreme neizvesnosti i turbulencija za narod Avganistana“, rekao je Kafala.

Više od šest miliona Avganistanaca prati vesti Bi-Bi-Sija svake nedelje i bilo je ključno da im se ne uskrati pristup, dodao je on.

Od kada su talibani preuzeli vlast u avgustu, mnoge grupe za ljudska prava i novinari izrazili su zabrinutost zbog izgleda za slobodu govora u Avganistanu. Ujedinjene nacije su kritikovale hapšenje nekoliko novinara.

 

Talibani kažu da neće tražiti odmazde protiv onih sa kojima se ne slažu i da će svima omogućiti njihova prava u skladu sa islamskim zakonom i avganistanskom kulturom. Rekli su da će svi konkretni incidenti zlostavljanja biti istraženi.

Misija Ujedinjenih nacija u Avganistanu osudila je uklanjanje biltena Bi-Bi-Sija.

„Još jedan represivni korak protiv naroda Avganistana“, objavila je Misija Ujedinjenih nacija u Avganistanu na Tviteru.

Tagovi

Povezani tekstovi