Navršilo se deset godina od donošenja zloglasnog Zakona o javnom informisanju

U neustavnim prekršajnim procesima pogažene su i temeljne odredbe Pakta o građanskim slobodama i pravima, a mediji u Srbiji su zbog objavljivanja napisa protiv vladajućih stranaka kažnjeni sa više od 1,5 miliona evra.


Zakon o informisanju koji je kreirao tadašnji ministar informisanja Aleksandar Vučić, i u kojem je prepoznatljiv rukopis kasnijeg haškog optuženika Vojislava Šešelja, donet je po hitnom postupku, na sednici Narodne skupštine 20. oktobra 1998. godine. Objavljen je u Službenom glasniku Republike Srbije koji nosi isti datum, a stupio je na snagu dan kasnije. Novinari, urednici i vlasnici medija bili su paragrafima tog zakona upućeni da, mimo civilizacijskih normi, dokazuju nevinost, što je za posledicu imalo gašenje Evropljanina, Dnevnog telegrafa i Naše Borbe, brutalne nasrtaje na Danas i brojne pisane i elektronske medije u unutrašnjosti.


Osuđen po ovom zakonu, glavni i odgovorni urednik leskovačkog mesečnika Prava čoveka Dobrosav Nešić proveo je mesec dana u zatvoru. U atmosferi stvorenoj takvim paragrafima i presudama pripremljen je i teren za ubistvo Slavka Ćuruvije, vlasnika Evropljanina, prvog medija kažnjenog po Zakonu o informisanju sa 2,4 miliona dinara.


Na desetogodišnjicu donošenja ovog zakona NUNS podseća da nisu anulirane sve posledice njegove primene i da su „misiju“ prekršajnih sudija iz Miloševićevog režima nastavile pojedine njihove kolege krivičari i parničari koje, simptomatično, u najkraćem roku, donose presude protiv novinara i medija koji su se odvažili da objave kritičko mišljenje i pokušavaju da istraže sumnjive, koruptivne veze moćnih pojedinaca i grupa. NUNS će se, kao i deset godina ranije, građanskom i profesionalnom inicijativom boriti da se represija nad slobodnim novinarstvom institucionalno onemogući.


U Beogradu: 20. 10. 2008. godine
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Tagovi

Povezani tekstovi