Prošo vz

Beograd – Vrhovni sud Srbije poništio je rešenje Radiodifuzne agencije (RRA) o izdavanju dozvola za emitovanje programa na nacionalnoj mreži iz 2006. godine kojim je zabranio rad BK televiziji. Pored ove stanice, dozvolu za emitovanje programa nije dobila ni TV Palma, kao ni nemačka televizija RTL. RRA je dodelila nacionalne frekvencije televizijama B92, Fox, Pink, Happy i Košava. Na ovu odluku Vrhovnog suda reagovala je dr Zorana Lončar-Ćetković, predsednica Resornog odbora za pravosuđe Pokreta snaga Srbije (PSS), tražeći od Vlade Srbije da nadoknadi štetu nanetu pre svega ljudima koji su zbog odluke RRA ostali bez posla.
„Nadam se da će odluka suda biti ispoštovana i da se ovog puta RRA neće rukovoditi pravom slobodne procene i po sopstvenom nahođenju, već da će zakonska procedura biti sprovedena“, navela je Ćetkovićeva u svom saopštenju i dodala da se jedna stvar može učiniti odmah, a to je objavljivanje imena članova RRA koji su doneli prethodnu odluku o dodeli frekvencija.
Milomir Marić, nekadašnji glavni urednik BK televizije, u izjavi za Kurir rekao je da od naplate štete najverovatnije neće biti ništa, uz obrazloženje da su i ranije dobijali presude Vrhovnog suda u kojima stoji da su odluke RRA nezakonito donete.
– Sve je smišljeno urađeno. Sada kada televizija više ne postoji, doneta je odluka koja ništa ne može da promeni – objasnio je Marić i dodao da su Kiprani 2. septembra kupili BK televiziju u stečaju, tačnije tehničku opremu, odnosno ono što je od nje ostalo. Prema njegovim rečima, veliki deo televizijske opreme završio je ko zna gde, pa novi vlasnici, sve i da hoće, nemaju tehničkih mogućnosti da ponovo naprave televiziju. Marković naglašava da svaku dosadašnju presudu Vrhovnog suda RRA nije ispoštovala i svaki put je brže-bolje donosila istu odluku. Podsećam da su u odbranu naše televizije stali građani, oba naša novinarska udruženja, kao i međunarodna novinarska i pravna udruženja, predsednik države Boris Tadić, Savet Evrope, Evropska komisija, OEBS i mnogi drugi, ali da se ništa nije moglo učiniti, jer je rad RRA nezavistan.
U RRA nisu želeli da detaljnije komentarišu odluku Vrhovnog suda, ali su u svom saopštenju naglasili da će postupiti po zakonu.
„Savet RRA dobio je presudu Vrhovnog suda Srbije i uz puno uvažavanje odluke postupiće po nalogu suda i doneti novu odluku u zakonskim rokovima i zasnovanu na zakonu. Savet takvu odluku može doneti samo na sednici Saveta“, stoji u saopštenju članova Saveta RRA i dodaje da se sednice održavaju na svakih 15 dana, pa se donošenje odluke može očekivati u prvoj polovini novembra.


K.M.

Tagovi

Povezani tekstovi