Uspešno održan prvi seminar o dopingu za medije

Zamišljen je kao upoznavanje novinara sa neophodnim znanjima i problemima koji će im pomoći da na pravi način stigmatizuju nedozvoljenu upotrebu dopinga  koji  je ne samo antiteza sportu već predstavlja krajnje  ozbiljnu opasnost po zdravlje sportista i svih ostalih kojima su oni uzor, pre svega najmladjih.
 Najnovija istraživanja  ukazuju da mediji još  uvek ne tretiraju ovu složenu  temu na adekvatan način, spuštajući je često na nivo sportske sapunice, zanemarujući analitičke, sistemske tekstove u korist pojedinačnih skandala. Istraživanja o ulozi i učinku medija u  borbi protiv dopinga malobrojna su u svetskim razmerama, pa se s pravom može reći da je prvi seminar o dopingu ADAS-a za medije novina, ne samo kada je reč o Srbiji.
Novinari beogradskih redakcija i onih iz unutrašnjosti imali su prilku da se obaveste o antidoping Kodeksu, zakonskim aspektima, UNESCOvoj konvenciji ( Bojan Vajagić) . Stekli su neophodan uvid u mnogobrojne, različite aspekte  antidoping pravila i  izuzecima u terapijske svrhe-TUE, koja su posebno zanimala prisutne. Imali su priliku da se lično upoznaju sa antidoping kitom, a flašicu za čuvanje A uzorka, od koje strepe svi sportisti , novinari su mogli da pogledaju i opipaju, ali ne i da otvore, uverivši se do koje mere antidoping procedura  poštuje nepovredivost i eksluzivnost uzetog uzorka.
Slikovito i dramatično predavanje Doping for gold o štetnosti dopinga i prizori posledica dugotrajne i surove upotrebe nedozvoljenih  sredstava izazvali su najveću pažnju i komentare prisutnih .(dr Nenad Dikić)
Fenomen dopinga, iz ugla nauke, kulture i medija predstavljen je kao paleta  kontroverzi koje danas oblikuju globalnu perspektivu iz koje se doping može posmatrati i analizirati,  kao jedno od  raskršća tzv. transhumane ere: mediji kao saučesnici, Tour de France kao doping ikona,  legalizacija –All drugs Olympics, doping makartizam…(Marija Midžović).
ADAS će nastaviti sa programom edukacije i podsticanja novinara da se istraživački bave temom borbe protiv dopinga , čija kompleksnost dotiče sve društvene sfere i  predstavlja  izazov čak i za iskusne medijske znalce.
Ovom prilikom ADAS  zahvaljuje na učešću i podršci u borbi protiv dopinga novinarima Dnevnika, Radio Beograda, RTS-a, Danasa, Blica, Foneta, Vremena, Borbe,Sportskog žurnala, Sremskih novina, magazina Vojvođanski, Tv Lav Užice, RTV Ćuprija i Palaničkih nezavisnih novina.


 

Tagovi

Povezani tekstovi