Katanac za 230 piratskih emitera

Republička radiodifuzna agencija (RRA) i Ratel ukinuli su blizu 230 piratskih emitera, dok je za preostalih 70, koje su još uvek u etru, zakonska procedura gašenja u toku, ističe za Biznis Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA). U zajedničkoj akciji RRA i Ratela, koja je počela od 1. septembra ove godine, za sada je stavljen katanac na 230 piratskih emitera, dok će ista mera do Nove godine pogoditi još njih 70.
Preostalo još 70 emitera
Karadžić najavljuje da će upravo ove nedelje, zajednički timovi RRA i Ratela, izaći na teren i u skladu sa zakonom ugasiti emitere koji su se oglušili na sve apele i molbe da prekinu sa nedozvoljenim emitovanjem programa. Do kraja 2008. će sve biti gotovo, kaže Karadžić, a iskustvo u regionu Beograda, gde su izvršena prinudna gašenja, govori da je u tom procesu neophodno prisustvo i MUP-a Srbije.
– To što je preostalo oko 70 emitera koji i dalje emituju bez potrebnih dozvola ujedno govori da je veliki broj onih koji su nas poslušali i prekinuli da rade. Moram da pomenem i da je sudstvo vrlo brzo odreagovalo, tako da su prekršajne prijave podnete protiv svih koji su nastavili da emituju program bez dozvole i prve mere biće izrečene upravo ovih dana. Najviše emitera bez dozvole je u mestima u okolini Beograda, kao i u Kragujevcu i Nišu. Ako smo uspeli da sredimo situaciju u Beogradu, gde je postojao izuzetno jak otpor, uspećemo i sa preostalim lokalnim stanicama. Očekujemo i potpunu podršku MUP-a – objašnjava Karadžić.
On napominje da je gašenje emitera težak i mučan posao, jer je mnogim porodicama činom gašenja stanica dosta poljuljana egzistencija i da upravo iz tih razloga nailaze na probleme i osporavanja svake vrste.
Pravilnik do Nove godine
– To nije prijatan posao ni za koga od nas. Susrećemo se sa vrlo potresnim životnim pričama. Svi koji su sami prestali sa emitovanjem programa, podstaknuti apelima RRA i Ratela, imaće mogućnost da učestvuju na dodatnim konkursima i na taj način steknu pravo da dobiju frekvenciju. RRA je zatražila od Ratela da pronađe tehničke mogućnosti za 13 televizijskih i 28 radio stanica, kako bi im se odobrila frekvencija. S obzirom na to da je jedan od kriterijuma za dobijanje frekvencije ponašanje emitera u prethodnom periodu, oni koji su prekinuli sa emitovanjem moći će da učestvuju na konkursu, a neki će i dobiti dozvolu. Emiteri koji su ipak nastavili da piratski emituju program nakon svih rokova, nemaju čemu da se nadaju – kaže za Biznis Karadžić.
Na pitanje šta se dešava sa pravilnikom o radu kablovskih distributivnih sistema, koji treba da uredi ovu oblast, Karadžić ocenjuje da će ga RRA usvojiti do 2008, ako ne i pre.
– Želimo da u konsultacijama sa vodećim kablovskim distributerima, kao i sa udruženjima kablovskih distributera, napravimo dobar, realan pravilnik, koji će moći da se sprovodi i koji će doneti boljitak gledaocima. Ne bi bilo dobro da se takav pravilnik menja iz časa u čas i zbog toga se trudimo da sagledamo sve aspekte onoga što kaže zakon i realnih potreba i mogućnosti.
Pravilnik o radu kablovskih distributera ne treba brzopleto donositi, pa ga menjati iz časa u čas. On treba da ima trajniju soluciju do eventualnih izmena ili donošenja specijalnog zakona za tu oblast, poručuje Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.


Natalija Sekulić

Tagovi

Povezani tekstovi