TV „Košava“ smanjuje broj zaposlenih

Ovih dana na adrese beogradskih redakcija i novinarskih udruženja stigao je i-mejl naslovljen kao „molba za pomoć” koji su potpisali radnici Televizije „Košava”. Kažu da prolaze kroz težak period, jer zaposleni, navodno njih oko 60, bivaju masovno otpuštani i to bez najave. Navode da su radnicima na određeno vreme ugovori otkazani, a zaposlenima na neodređeno – ponuđen sporazumni raskid ugovora o radu. Zaposlenima je zaprećeno, tvrde autori i-mejla, da će se advokati u svakom slučaju pobrinuti da odu zbog razloga koji će se već pronaći: neodgovarajuća školska sprema, nedisciplina, kašnjenje na posao… Ilustrujući nevolje kroz koje prolaze, potpisnici se pitaju i „da li je to mobing”.
Milomir Marić, glavni i odgovorni urednik TV „Košava”, negira ove tvrdnje i kaže da je reč o „racionalizaciji u kući” i smatra da je to interna stvar.
– Odlazi između 10 i 15 ljudi, što je zanemarljiv broj u odnosu na 130 zaposlenih. Na tom spisku nema novinara, reč je uglavnom o pomoćnim radnicima koji su primani u vreme kada je ekonomska situacija bila bolja. Ja ne želim da vređam ni frizerku ni scenskog radnika – meni je svakog čoveka bez posla žao, i sam sam bio bez posla više od godinu dana. Neki su imali ugovor na tri meseca, neki i kraće, u toj grupi radnika niko nije bio u stalnom radnom odnosu. Priče o mobingu su uvredljive – kaže Marić.
U pismu anonimnih radnika „Košave” navodi se da je smenjen direktor produkcije, jer navodno nije ubedio ostale da prihvate sporazumni raskid ugovora o radu. Marić, međutim, kaže da je u pitanju osoba koja je taj posao radila privremeno i bez odgovarajuće školske spreme, kao i da je za takvo mesto potreban profesionalac, inženjer.
Pomenuti i-mejl stigao i u Nezavisno udruženje novinara Srbije, ali ni tamo ne znaju ko ga je poslao i da li su optužbe tačne. Svetozar Raković, sekretar NUNS-a, kaže da je u najmanju ruku neobično da neko od udruženja očekuje pomoć, a pri tom nema poverenja da dostavi kontakt telefon ili adresu. Kad je reč o anonimnim obraćanjima nije praksa da reaguju. Molba za pomoć upućena je i Udruženju novinara Srbije (UNS) i, po njihovim saznanjima, izvestan problem sa otkazima postoji, ali očekuju da dobiju još neki dokaz za tvrdnje iz pisma.
Vlasnik televizije Košova je preduzeće za televizijsku produkciju kompanija „Kanal 1” sa 37,24 odsto i preduzeće „Ideogram” sa 24 odsto, koja su prijavjena na istoj adresi kao i preduzeće Invej vlasnika Predraga Rankovića Peconija.


M. Petrić

Tagovi

Povezani tekstovi