Odskočna daska za buduće novinare

Ovaj časopis sa tradicijom dugom skoro četiri decenije je među najstarijim studentskim listova u zemlji i predstavlja, na neki način, praksu ili odskočnu dasku za mnoge buduće novinare. Prvi broj „Politikologa“ izašao je još davne 1969. godine, a za njega su pisali mnogi danas istaknuti novinari, ali i drugi sa aktuelne političke i javne scene.


– „Politikolog“ se bavi ne samo dešavanjima na fakultetu i studentskim servisom, veći temama iz sfera političkog, društvenog i kulturnog života. Uređivačka politika lista orijentiše se pomoću anketa sa studentima o tome šta bi oni voleli da čitaju u magazinu. Objavljujemo i vesti iz sveta, komentare i kritike. List je uvek spreman da ukaže upravi na aktuelne probleme na fakultetu – objašnjava za Danas Sanja Milosavljević, urednica lista „Politikolog“ i studentkinja četvrte godine FPN-a.


Tokom 40 godina postojanja, bilo je perioda kada list nije izlazio, a dešavalo se i da ne izlazi redovno. Kako kaže Milosavljevićeva, redakcija je počela da radi redovno od decembra prošle godine, a list izlazi svakog meseca tokom školske godine. Prema njenim rečima, redakciju čini 15 stalnih članova i desetak dopisnika iz inostranstva. Rečje o studentima FPN-a koji su studije nastavili u drugim zemljama, a svojim reportažama upotpunjuju sadržaj ovog magazina. Budžet za list obezbeđuje fakultet, a studenti su samostalni u uređivačkoj politici, bez uticaja profesora.


– Nakon što je „Politikolog“ počeo redovno da izlazi određeni profesori sa novinarskih predmeta pokazali su veliko interesovanje da pomognu u izradi lista. Ipak, najveću podršku imamo od profesora Radeta Veljanovskog koji smatra da ovaj list treba da bude i ostane isključivo studentski – rekla nam Sanja.

Tagovi

Povezani tekstovi