Dragan Bujošević glavni i odgovorni urednik „Politike“

Dragan Bujošević imenovan je za glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „Politika” na jučerašnjoj sednici Skupštine osnivača preduzeća „Politika novine i magazini”. U ime osnivača Politike a. d., sednici su prisustvovali članovi Jovan Simić, potpredsednik, Predrag Mihajlović i Branimir Dimitrijević, po punomoćju. VAC su predstavljali članovi Andreas Rudaš, predsednik, Mark Mikaš i Srđan Kerim.
Kako je saopšteno posle sednice, Dragan Bujošević izabran je kao jedan od četiri kandidata koja su ušla u uži izbor (među kojima su bili Žarko Rakić, Milan Mišić i Rajko Đurić) na predlog tročlane komisije koju su činili Verner Herić (zamenik generalnog direktora PNM), Jovan Simić (zamenik predsednika Skupštine PNM) i Predrag Mihajlović (član Skupštine PNM). Komisija je Skupštini podnela izveštaj posle razgovora sa četvoricom kandidata, izabranih među 17 prijavljenih na konkurs, i dala svoj predlog za izbor glavnog i odgovornog urednika lista „Politika”.
Izabrani kandidat ima dugogodišnje novinarsko i uredničko iskustvo. Njegov zadatak će biti da unapredi rad u redakciji i da zajedno sa poslovodstvom sprovede reorganizaciju, nastavi da unapređuje sadržinu i poveća tiraž dnevnog lista „Politika”.
Skupština je izrazila zahvalnost Radmilu Kljajiću, dosadašnjem vršiocu dužnosti glavnog i odgovornog urednika, na uspešnom i korektnom vođenju redakcije lista u periodu do izbora novog glavnog i odgovornog urednika.
Na jučerašnjoj sednici, kako se navodi u saopštenju, doneta je odluka da Srđan Janićijević, dosadašnji generalni direktor, nastavi sa obavljanjem iste dužnosti do daljeg zbog potreba poslovanja i završetka plana poslovnog preokreta u preduzeću. Skupština PNM pruža punu podršku novom glavnom i odgovornom uredniku i poslovodstvu u sprovođenju daljnih mera usmerenih ka unapređenju poslovanja zajedničkog preduzeća.
Dragan Bujošević, rođen je 1954. godine u Beogradu. Završio je Fakultet političkih nauka i od 1976. do 1989. godine radio u „Politici” na svim rubrikama i kao reporter iz Skupštine SFR Jugoslavije. Karijeru je potom nastavio u „Politika the international Weekly” gde je pisao o unutrašnjoj politici, bio urednik Deska i zamenik glavnog urednika. U NIN odlazi 1993. godine gde će jedno vreme provesti i na mestu pomoćnika i zamenika glavnog urednika. U listu „Evropljanin” od 1997. do 1999. godine bio je glavni urednik, posle čega će se vratiti u NIN, kao novinar i zamenik glavnog urednika. Autor je TV emisije „Nije srpski ćutati”. Objavio je i knjigu „5. oktobar – 24 časa prevrata” koja je 2003. godine imala i američko izdanje „Palgrave”. Dobitnik je „Politikine” godišnje nagrade, nagrade „Duda Timotijević” za unapređenje TV novinarstva, BK fondacije za novinarstvo i publicistiku i nagrade „Staša Marinković” lista „Danas” za analitičko novinarstvo.


V.M.D.

Tagovi

Povezani tekstovi