List je ostao dosledan sebi

Čačak – U neposrednoj blizini mesta gde se pre deset godina Danas prodavao „ispod ruke“, u subotu je u Čačku organizovana akcija „Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca“.
Ovog puta, uz primerak svojih novina čitaoci su dobijali i poklon po izboru: knjigu ili novi broj mobilne telefonije 066, Telekoma Srbije. Za razliku od pre deset godina, kada su za vreme Miloševićeve vlasti u Srbiji na čačanskim ulicama prodavani prvi brojevi našeg lista, gosti Danasa bili su i pripadnici MUP-a koji su brinuli da protekne sve u redu, ali i da „zarade“ primerak novina uz zbirku dečjih pesama ili novi 066 broj.
„Prve brojeve Danasa u Čačku 1997. godine prodavala je moja žena koja je u to vreme ostala bez posla. Prvog dana bila je stidljiva pa je veći deo „radnog vremena“ provela u obližnjem kafiću, dok sam ja prodavao novine, kasnije se oslobodila i sama prodavala“, priča Jaćim Milunović, prvi prodavac naših novina.
Prema njegovim rečima tada su Danas kupovali svi oni koji su sada na vlasti.
„Čitaoci Danasa uvek su se okupljali na istom mestu, iščekujući svoj primerak. Nije uvek bilo lako dopremiti novine, pa su nekada stizale tek u 11 sati. Iščekujući svoj primerak, nastajao bi pravi mali miting gde se razgovaralo i raspravljalo o aktuelnoj političkoj situaciji“ kaže Milunović.
Za 11 godina u Srbiji se mnogo toga promenilo ali je Danas ostao isti.
„ Što bi Englezi rekli, vaš list ima ‘personaliti’ i svih ovih godina je ostao dosledan sebi“, kaže Milan Draškić, zaposlen u JKP Komunalac, a koji prvo u našem listu pročita sportske vesti.
Aleksandar Jovanović, profesor Filozofije u penziji, čitalac je Danasa i od prvog broja ističe da naši tekstovi „najavljuju kuda idu divlje svinje“.
„Kakav značaj Danas ima govori podatak da strani ambasadori imaju protokolarnu obavezu da posete jedan dnevni list zemlje domaćina, a da to gotovo uvek bude baš Danas“, navodi ovaj profesor u penziji, kojem su omiljene Koraksove karikature.
Danasov štand u subotu je posetio Slobodan Bojović, portparol DS. Ipak, on se ovom prilikom „ogradio“ od svoje funkcije navodeći da je došao da nas poseti isključivo kao čitalac koji nas kupuje od samih početaka.
„Volim da vas čitam jer ste list građanske orijentacije sa jasnom uređivačkom koncepcijom“, kaže Bojović koji dodaje da bi ipak trebalo biti još kritičniji.
Našu akciju u Čačku podržao je i Momčilo Spasić, direktor Zdravstvenog centra. „Vi spadate u malobrojne novine koje ne pišu senzacionalistički, ne potenciraju bombastične i šokantne tekstove čiji je jedini cilj da po bilo koju cenu prodaju novine. Danas nisu novine koje se prodaju na metar, sa što manje slova, a što više slika“ zaključuje Spasić.


M.Č. Bačić

Tagovi

Povezani tekstovi