Ulazaka RTL u etar „težak“ 40 miliona

Dve i po godine nakon neuspelog pokušaja da na javnom konkursu dobije jednu od pet nacionalnih TV dozvola u Srbiji, nemačkoj medijskoj grupi RTL ipak je pošlo za rukom da uđe u srpski etar. Naime, Savet Republičke radiodifuzne agencije krajem prošle sedmice dao je saglasnost Televiziji „Avala” da medijskoj kući iz Luksemburga proda 49 odsto svog vlasništva. Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, objasnio je da je reč o načelnoj saglasnosti,ada partneri tek treba da dostave ugovor iz koga bi se pouzdano videlo ko ima koliki udeo u vlasništvu,kao i da buduće svojinske promene neće dovesti do nedozvoljene medijske koncentracije.


TV „Avala” inače ima više suvlasnika, a najveći imetak od 45,65 odsto pripada Danku Đuniću, „Tehnoprogres” ima 30,68 odsto, „Medijaplus” poseduje 14, 94 odsto, a Željko Mitrović, vlasnik RTV „Pink”, 4,95 odsto vlasništva. Među vlasnicima je i nekolicina akcionara koji poseduju manje od jednog procenta ponaosob.


Prema Zakonu o radiodifuziji, postoji ograničenje da strani partner ne sme posedovati više od 49 odsto ukupnog vlasništva stanice. Kolikom svotom će RTL platiti ulazak u srpski etar (nezvanično, vrednost posla procenjuje se na više od 40 miliona evra), kao i kakve promene u radu te televizije predstoje, u TV „Avala” ni juče nisu bili spremni da komentarišu. Uprkos činjenici da se smatra najvećom evropskom TV i radio produkcijskom kompanijom u Evropi, sa vlasničkim udelom u 34 televizijske i isto toliko radio-stanica u 11 evropskih zemalja, put do domaće publike za RTL nije bio lak. Iako je slovio kao jedan od favorita, na konkursu za nacionalne televizijske dozvole 2006. godine, RTL je bio gubitnik. Nije pomoglo ni što su najavljivali da će u domaću radiodifuziju investirati za početak između 35 i 40 miliona evra, a gledaocima ponuditi „srpski duh u evropskom pakovanju” i program porodične televizije. Odluku da ovoj medijskoj kući uskrati dozvolu Savet RRA objašnjavao je neodgovarajućom vlasničkom strukturom, kao i da udeo stranog kapitala u njihovom slučaju premašuje dozvoljenih 49 odsto.


Da bi se udenuli u konkursne propozicije koje ne dozvoljavaju da stranac bude većinski vlasnik nacionalne dozvole, u konkursnoj prijavi su kao domaći partneri RTL navedeni „Mali kolektiv”, „Atlas sistem”, „Farma Svis”i HVB banka. Po tvrdnjama RTL-ovih pravnika, ovi privredni subjekti su domaće firme, jer su osnovani i registrovani u Srbiji. Savet RRA je, međutim, tvrdio da je kapital nedovoljno transparentan, odnosno da preteže strani kapital registrovan na Devičanskim Ostrvima. Nezadovoljni ishodom, RTL je pokrenuo spor pred sudom, a iz RRA su uzvraćali da sud može da proverava da li je ispoštovana zakonska procedura, ali da sud, makar i Vrhovni, ipak ne može da deli dozvole za emitovanje.


Kada je nekoliko meseci posle podele dozvola javnost saznala da TV „Košava”, koja je zajedno sa TV „Hepi” dobila nacionalnu licencu, praktično nije imala da plati ni obavezni depozit za konkurs i da im je novčanu pomoć dao Željko Mitrović, vlasnik „Pinka”, na meti se našao – RTL. Članovi Saveta RRA koji su pre podele dozvola odmeravali i koliko su kandidati ekonomsko samostalni i licencu dali stanici koja nije u stanju da plati ni obaveznu taksu, pravdali su se da za pozajmicu „među prijateljima” nisu znali. Tadašnji predsednik Saveta RRA Nenad Cekić nagovestio je da bi sasvim drugačije glasao da je za takav aranžman blagovremeno znao. Kada je saznanje o pozajmici ustalasalo javnost, Mitrović i predstavnici „Košave” celu hajku pripisali su RTL, koji je, po njihovom mišljenju, „generator cele kampanje” protiv ove dve stanice nezadovoljan zbog neulaska u medijski prostor Srbije. Posle svega RTL i Mitrović, kako stvari stoje, postaće i formalni suvlasnici TV „Avala”, s tim što je sada inicijativa na strani nemačke medijske kuće.


M. Petrić

Tagovi

Povezani tekstovi