Tajne zanata

Predrag Sarapa (41) je voditelj razgovora uživo koji su na ivici incidenta, ali kao u dobrim trilerima, napetost popusti kada dostigne vrhunac, da bi se talas polemike za nekih desetak minuta podigao i nanovo vezao pažnju gledalaca. Zato je njegova Kultna emisija „Problem“ jedna od najgledanijih u kategoriji političkih arena.
– Moja ideja je da polemika ne bude ugušena, zato je i podstičem. Uzor mi je Džeri Springer, čije sam emisije proučavao, kaže Sarapa.
Osim kod Springera, veštinu doziranja polemike učio je na Fakultetu političkih nauka i u burnim devedesetim, koje su mu donele korisna ali i neželjena iskustva,
– Posle diplomiranja zaposlio sam se na Studiju B, 1990. godine. Radio sam u Desku na pripremi vesti i taj posao mi nije odgovarao. Studio B sam napuštao više puta, ponekad i prisilno kada je tamo dolazila urednička ekipa postavljena po strogo političkoj liniji. Čak je bio i zabranjivan ulaz u zgradu, počinje Sarapa priču o svom profesionalnom sazrevnju. Magistirao je 1996. na fakultetu političkih nauka sa tezom „Društvene elite, medijska, intelektualna, privredna i naučna i njihovo poimanje problema rata i mira“. Mentor mu je bio profesor Vladimir N. Cvetković. Za potrebe rada, urađeno je empirijsko istraživanje na malom uzorku. Rezultat istraživanja je bila poražavajuća slika nacionalne elite čije je stanje svesti i delovanje dovelo do opšte ekonomske krize i rata.
– Da bih izdržavao porodicu, sin Milan rodio se 12. marta 1993, radio sam sve i svašta. Pisao sam tada za Književne Novine, Našu borbu, Republiku, Nin, strane novine. Osim novinarstvom, bavi se i „konkretnim“ poslom, koji mu donosi više novca od pisanja! Sa prijateljem koji ima firmu; obilazi kafane i kupi prljave stolnjake i nadstolnjake, odnosi ih u perionicu i potom odatle vraća. Povremeno bi posao upadao u krizu, kada bi žiro računi kafana bili blokirani.
U međuvremenu, jedan je od najmlađiž osnivača Nezavisnog udruženja novinara, NUNSa, 1994. godine. Udruženje su uglavnom činili novinari slične sudbine kao što je bila njegova – oni koji su ostali bez posla. Među njima su bili Dragan Nikitović, prvi predsednik, Velimir Ćurgus-Kazimir, Hari Štajner, Gordana Suša, Sena Todorović, Nadežda Gaće…
Od maja 2001. godine radi na TV Yu info kao izveštač iz Savezne i Republičke Skupštine i urednik emisije Tema, potom od 2002. do 2005. na TV Politici autor je emisije „Problem“, s kojom, potom, prelazi na Studio B. Instinkt koji mu je tumbavi životni put izoštrio, Predraga Sarapu je naučio da prepozna, pre svega, ono što učesnici u polemici žele da izbegnu. I onda na tome skrivenom „buši rupu“,a kad se polemika usija, koristi oprobani metod – reklame.
– Reklame nekada ispadnu hladan tuš. A da imam snimljeno ono što se dešava u studiju tokom reklama, to bi bilo gledanije od Velikog brata, zaključuje Predrag Sarapa.


Nenad Novak Stefanović

Tagovi

Povezani tekstovi