Savršeni projekat ili savršena pljačka(4.deo)

novac-dinari

U totalu oko 521.235.000 dinara građanskih para je za 7 godina gotovo kompletno završilo u džepovima svega nekoliko vlasnika medija u Nišu. Onih bliskih režimu ili onih koji su i sami deo režima. Preračunato u evre – blizu neverovatnih 4,5 miliona evra.

Kroz serijal tekstova pod nazivom „Savršeni projekat ili savršena pljačka“, osvetljavamo mehanizam brojnih nepravilnosti i zloupotreba novca građana Niša kroz Konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša, od samog uvođenja projektnog sufinansiranja kroz set medijskih zakona 2014. pa do danas.

 

U prethodnim delovima serijala obrađeni su događaji koji su prethodili donošenju seta medijskih zakona koji su značili povlačenje države iz vlasništva u medijima, ali i uspostavljanje projektnog sufinansiranja medija. Kako su protekli prvi konkursi – kako je novac raspoređen i koje su ih kontraverze pratile. Ko se među prvima ušančio, kako su se televizije privatizovale, kako se nastajale nove, i kako su se uzdizala medijska carstva Vidosava Radomirovića, Bratislava Gašića, Slađane Ostojić i  Zvezdana Milovanovića.

 

KONKURSI 2018. i 2019. – DAN MRMOTA

 

Sva će se reprezentativna medijska i novinarska udruženja oglasiti povodom skandala koji će pratiti konkurs 2017. City radio će tražiti i dobiti na uvid kompletnu dokumentaciju sa konkursa, uključujući sve projekte koji su pristigli na konkurs ali i originale zapisnika sa odlučivanja, iz kojih će se videti jasno da četiri od pet članova komisije nisu bili u neznanju da krše zakon u brojnim slučajevima, pošto ih je peti član komisije Budimir Ničić, o tome direktno obaveštavao a što je stajalo i zapisano u zapisniku kao njegovo izdvojeno mišljenje. Iz uvida u dokumentaciju takođe se videlo da je novac dodeljen nepostojećem dnevnom listu, registrovanoj agenciji na dan raspisivanja konkursa, da je dodeljen već postojećem i emitovanom sadržaju, kao i no name agencijama na imena ljudi bliskih Vidosavu Radomiroviću.

 

Sve to će advokati i dokazati pred Upravnim sudom i prvobitnom presudom Citi radio će dobiti i ovaj spor 2019.-e, a Gradu Nišu će biti naloženo da Rešenje o raspodeli poništi te vrati na ponovno odlučivanje. Biće im takođe naloženo da na ime sudskih troškova plate nešto preko 50.000 dinara. Na tu odluku, gradski pravobranilac će uložiti žalbu Višem kasacionom sudu a Viši kasacioni sud će vratiti čitavu stvar na ponovno odlučivanje Upravnom sudu u Nišu. Isti sud, čak i isti postupajući sudija će preinačiti sopstvenu presudu – u korist Grada.

 

Veoma brzo će gotovo sve naredne tužbe različitih medija zbog nepravilnosti na konkursima biti odbacivane jedna za drugom. Nemoguće je ne pomisliti da je politika i tu umešala svoje prste.

 

Uprkos protesta medijskih i novinarskih udruženja zbog konkursa 2017. te konstatacije da se radi o skandalu nad skandalima, tadašnji načelnik Gradske uprave u Nišu, Ljubiša Janić, će 2018. godine za Konkurs za javno informisanje imenovati gotovo identičnu komisiju. Od svih pristiglih kandidata “slučajno” će ponoviti čak trojicu: Zorana Veličkovića Zuju, Vladimira Veljkovića i Dušana Stojanovića (kome će to biti treće učešće u radu komisije). Četvrta članica će naravno biti iz RAB Srbija, Marina Dimitrić a peti član komisije od ovog konkursa neće biti iz Medijske koalicije ili nekog reprezentativnog udruženja. U komisiju je imenovan Aleksandar Simić, novinar Studija B, upravo te iste godine, pre niškog konkursa glavna „zvezda“ skandala na beogradskom konkursu. Naime, ostaće zapisano da je Simić sedeo u komisiji koja je njegovom projektu za matični Studio B dodelila iznos od 23 miliona. Važno je napomenuti da je Ivana Vučićević, glodur Studija B, čiji je Simić blizak saradnik, članica IO PROUNS-a. Dakle, u komisiju je te godine zapravo selo četvoro članova PROUNS-a a peti član je bio iz kooperativnog RAB Srbija.

 

Odmah po imenovanju Komisije, City radio je tražio i po Zahtevu za dostupnost informacija od javnog značaja i dobio sve biografije, svih pristiglih kandidata za članove komisije. Pitanja upućena načelniku Gradske uprave, Janiću, ostala su bez odgovora. Posle ignorisanja od strane Janća i odbijanja da odgovori kojim je kriterijumima bio vođen kada je ponovio gotovo identičnu komisiju iz 2017, City radio je objavio na portalu tekst pod naslovom Ko deli novac za javno informisanje u Nišu, u kome je objavio detaljne biografije svih prijavljenih kandidata. Taj tekst su preneli brojni portali, ali je izazvao i bes po drugi put izabranog predsednika niške komisije Zorana Veličkovića Zuje, koji je na upućeno pitanje novinara o njegovoj ulozi u PROUNS-u, te o učlanjenju kolektivnog novinara sa njegovih medija u Društvo novinara Niša, optužio City radio za pritisak na rad komisije.

 

Biće podeljeno ukupno 54 miliona građanskih para, sasvim očekivano.

 

Nikola Panić, visoko pozicioniran u SNS GO Palilula, i član RAB Srbije, dobiće novac za projekat radija BUM018 900.000, a za istoimeni portal 700.000. Gašićevoj TV Zona Plus dodeljeno je 7,5 miliona, NTV-U u vlasništvu Vitka Radomirovića i Slađane Ostojić 8,4 miliona, TV Belle Amie vlasnika Radomirovića će dobiti 8,5 miliona, PR Agencija Deni video (u vlasništvu šefice Radomirovićevog računovodstva) 1 milion, Narodne novine 8,5 miliona, Bel Ami portal 800.000, Bel Ami radio 2,7miliona dinara, Kopernikus Zvezdana Milovanovića 3,8 miliona.

 

Značajne iznose će dobiti i otac i sin Miodrag i Dušan Miljković (obojica vezani i za PROUNS i za DNN). Prvi za UG Vetrenjača 900.000 a drugi za produkciju Naisa 850.000. I jedan i drugi će biti „slučajno“ birani u vranjske komisije gde je Veličković šampion u dodeljenim iznosima na svim konkursima do sada.

 

RAB-ove stanice Banker Naksi radio i Radio Talas (IN radio) će dobiti 600.000 i 1,9 miliona dinara.

 

Veštom Veličkoviću će očito biti lako da izlobira, doduše u ne baš velikom iznosu od 300.000 i finansiranje projekta “Pokreta Čuvari prirode” iz Vranja, što ne bi bilo posebno zanimljivo da se ne radi o projektu udruženja registrovanog na adresu glavne i odgovorne urednice Zujine RTV Vranje, Ljubice Džonov Zdravković.

 

Od 54 miliona dinara čak 47 miliona i 50 hiljada dinara je završilo 2018.u džepovima vlasnika prorežimskih medija i medija iz kooperativnog RAB Srbija. Izraženo u procentima to je 87,13% podeljenog novca.

 

Južnim vestima će biti dodeljeno 600.000 dinara ali će ih oni vratiti u znak protesta i od tog konkursa više neće učestvovati na istim. City , baš kao i 2017. neće dobiti ni dinar a ta će se praksa nastaviti i na svim konkursima nadalje.

 

Siti radiju je 2018. odbijen i zahtev da dobije uvid u pristiglu dokumentaciju. Iz Uprave za kulturu su tada u pisanoj formi obavešteni da im se ne dozvoljava uvid u „dokumentaciju“ jer bi je mogli zloupotrebiti. Posle obraćanja Povereniku za informacije od javnog značaja Upravi je naloženo da se to omogući, međutim, dve godine kasnije, kada je odgovor od Poverenika stigao, a Uprava za kulturu konačno rešila da postupi po nalogu – više nije bilo nikakve svrhe da se to čini.

 

Kao u onom smešnom filmu Dan mrmota i Konkurs 2019.će se sprovesti po istoj matrici. Načelnik Janić po treći put zaredom imenuje gotovo identičnu komisiju, ponovo ponavljajući 3 člana sa prethodnog konkursa: Marinu Dimitrić iz RAB Srbija, Zorana Veličkovića Zuju i Aleksandra Simića (na konkursu 2018. Na predlog Društva novinara Niša, a sad u svojstvu „nezavisnog stručnjaka“) i imenujući dva nova člana Aleksandra Stanojevića, penzionisanog vranjskog novinara i Srđana Conića, novinara RTS-a, na predlog Društva novinara Niša.

 

Nikakvih iznenađenja ni na ovom Konkursu nije bilo. Željena komisija je novac, ovog puta u holivudskim iznosima nepogrešivo ubacila u džepove ključnih junaka ove naše priče: Radomirovića, Ostojićke, Gašića i Milovanovića. Fantastičnih 78, 5 miliona biće raspoređeno na sledeći način:

 

Niška televizija (NTV) u vlasništvu Radomirovića i Ostojićke dobiće 14,4miliona, Gašićeva TV Zona Plus (na kojoj je Ostojićka glodur) 13,9 miliona, dok su za portal te televizije inkasirali još 500.000 dinara, Radomirović će dobiti i 12,5 miliona za Narodne novine, 13,5 miliona za TV Belle Amie, za fantomsku „DENI Video“ 3 miliona, Milovanoviću će za Kopernikus biti određeno 3,5 miliona. Miodrag i Dušan Miljković će dobiti novac za 3 projekta: za produkciju Naisa 850.000, Udruženje Vetrenjača 950.000 i za Agenciju Synopsis 750.000.

 

Ovde treba dodati i Miloš Stošić PR računarsko programiranje Cloude cloude, kome je dodeljeno 1,1 milion a o njihovim vezama sa vlašću i više nego unosnim ugovorima sa javnim preduzećima su pisale 2019. Južne vesti.

 

Mediji iz RAB ekipe će takođe solidno proći i na ovom konkursu. Tako će Nikoli Paniću biti finansirani projekti BUM 018 radija sa 1,1 milionom dinara i BUM018 portala sa 450.000. Banker Nadži radio će dobiti skromnijih 400.000 ali će zato Radio Talas (folk IN Radio) u kovlasništvu supruge vlasnika Banker radija i ćerke Maje Rakovic, predsednice RAB-a in a ovom konkursu dobiti pozamašnih 1,9 miliona dinara..

 

Izvesno je da je čak 68.8 miliona od 78,5 koliko je deljeno i 2019. završilo u džepovima onih koji su imali direktne ili kroz udruženja veze sa članovima komisije ali i vladajućom partijom, dok je oko 9 miliona podeljeno na još 20 projekata sa neuporedivo nižim iznosima.

 

 DRUGA KOMISIJA – IDENTIČNI PROCENTI ZA ISTE MEDIJE

 

Ni 2020.godina neće biti upamćena ni po čemu dobrom kada je reč o Konkursu za sufinansiranje projekata od javnog značaja u oblasti javnog informisanja u Nišu.

 

Ponovo bez ikakvog objašnjenja u vezi izabranih kandidata za članove komisije, načelnik GU Niš Ljubiša Janić će u komisiju imenovati: Dušana Aničića, penzionera Tanjuga na predlog Glasa Pomoravlja, Petra Kočića, novinara Radio Beograda 1 na predlog Društva novinara Vojvodine i Dragana Markovića kao nezavisnog medijskog stručnjaka.

 

Ova manje u javnosti poznata komisija će doneti gotovo identično Rešenje o raspodeli sredstava kao u prethodnoj godini.

 

Ponovo će omastiti brke Radomirović. I opet će se snaći kako da prevari “de minimis” pravilo. Niškoj TV koju ortački deli sa Slađanom Ostojić biće određeno 14,8 miliona, fantomske Narodne novine plus će dobiti 9,5, fantomska “”Deni video” 3 miliona, na ovom konkursu se pojavljuje po prvi put i do tada nepoznata Jelena Lješnjak PR Agencija za proizvodnju kinematografskih dela, audiovizuelnih proizvoda i televizijskog programa “Video vizija” kojoj se takođe dodeljuje identičnih 3 miliona. TV Belle Amie će dobiti celih 15 miliona, a istoimeni radio ponovo 3 miliona. Tu je još jedna fantomska no name agencija Igor Spasić PR Agencija za proizvodnju kinematografskih dela, audiovizuelnih proizvoda i televizijskog programa “Balance Media” koja dobija fantastična 2,5 miliona a čiji “vlasnik” u APR ostavlja jasan dokaz ko je u stvari iza njih jer mejl na koji primaju poštu je [email protected] a kontakt telefon je identičan kao kontakt “Video vizije“. Slučajnost? Nema tu nikakve slučajnosti, kao što nema slučajnosti što im komisije jedne za drugim dodeljuju uvek skoro identične iznose, jer se o projektima zapravo i ne odlučuje. Postoji spisak na kome piše kome koliko od masnog kolača te godine treba dati. „Komisije“ su farsa i čitav „konkurs“ je farsa.

 

Pare će i te godine inkasirati SNS aktivista Nikola Panić u identičnom iznosu kao prethodne godine – za jedan projekat BUM018 radija 1,1 milion, za drugi za portal 500.000.

 

Ni Gašić neće moći da se požali na raspodelu. Za TV Zona Plus dobiće 13,9 miliona a za portal još 400.000.

 

Odlično će proći i Miodrag i Dušan Miljković iznosima od 650.000 i 950.000 i 1,45 miliona za „Vetrenjaču“, „Naisu“ i „Synopsis“.

 

RAB-ove stanice će proći bolje nego prethodnih godina. Banker Nadži radiju će dodeliti 1 milion a Radio Talasu (IN radiju) cela 2,2 miliona.

 

Među značajnijim iznosima će se ponovo naći i Miloš Stošić „CloudCode“ sa 750.000.

 

Zvezdanu Milovanoviću na Konkursu neće biti dodeljena sredstva ali će to biti ispravljeno kasnije „pojedinačnim davanjem“ iz neraspoređenih sredstava kada će dobiti 4,95 miliona.

 

Da rezimiramo, od podeljenih 83.97miliona dinara građanskih para 2020. je 71,45 milion dodeljen identičnoj malobrojnoj grupi vlasnika medija međusobno politički, ekonomski i interesno povezanih, ili 86%.

 

— NASTAVIĆE SE —

 

Analizu sačinila Ivana Petrović , glavna i odgovorna urednica City Smart Media, projektna menadžerka i aktivistkinja.

 

#OtvorenoOKonkursima

 

Tagovi

Povezani tekstovi