Ličnost Danas: Jugoslav Ćosić

Ćosić je nagradu dobio za bavljenje temama koje su posebno značajne za svetsku organizaciju, kao što su ratni zločini, ljudska prava i trafiking. Nagrada Rikardo Ortega dodeljuje se za hrabrost u izveštavanju novinarima koji rade u zemljama gde je povećan rizik za njihov rad. Osim ove, Ćosić je dobitnik i nagrada Stanislav Staša Marinkovićdnevnog lista Danas i Milan Pantićkoju dodeljuju Večernje novosti.


Ćosić je novinarstvom počeo da se bavi osamdesetih godina u Studentskom radio programu Indeks 202. Bio je jedan od autora tada izuzetno popularne humorističke emisije, Indeksovog radio pozorišta. Nakon toga je prešao na Drugi program Radio-Beograda, na kojem je vodio i uređivao informativnu emisiju Niko kao ja, a potom i Zeleni megaherc, emisiju koja je emitovana u saradnji sa Drugim programom Radio-Zagreba. Bio je poslednji voditelj ove emisije. Profesionalnu karijeru tokom devedesetih nastavio je u Australiji. Na sidnejskoj radio stanici MCRA 2000 FM bio je urednik i voditelj programa na srpskom jeziku. Iako se tada spekulisalo da je iz Beograda otišao pod pritiscima i pretnjama, Ćosićje ovo demantovao. U Beograd se vratio kao novinar Radija Slobodna Evropa za koji je izveštavao u vreme NATO bombardovanja. S radom je nastavio na Televiziji Politika, gde je 2000. bio autor emisije 60 minuta. Emisiju Poligraf na televiziji B92 uređuje i vodi od septembra 2005. Neki mu zameraju da je u svojim konfrontrirajućim intervjuima u Poligrafu često preozbiljan i agresivan, ali ni oni mu ne osporavaju profesionalnost. Sam tvrdi da gostima nikada ne pristupa lično. Kako kaže, njegova uzdržanost dovedena je u pitanje nakon intervjua s Karlom del Ponte, kada je saznao da su mu, po nalogu policajaca koji su je obezbeđivali, odneli automobil s parkinga.


Jugoslav Ćosićrođen je 1960, pohađao je Devetu beogradsku gimnaziju, diplomirao je na odseku za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Beogradu. Pre nego što je počeo da se bavi novinarstvom želeo je da bude diplomata. Objavio je dve knjige, Dawn under, kratke priče o Australiji i zbirku tekstova Indeksovog radio pozorišta Klinika Jugoslavija. Oženjen je i ima dva sina.
 


Igor Zivanovic

Tagovi

Povezani tekstovi