Šta je potrebno za RTS digital

Prelazak sa analogne na digitalnu televiziju, što, prema rečima Tatjane Ćitić, odgovorne urednice Digitalnog programa RTS-a, predstavlja najveću revoluciju u istoriji tog medija, izazvalo je veliko interesovanje gledalaca. Naravno, taj prelazak će biti postepen, a sa RTS-a obećavaju da će na vreme biti organizovana kampanja kako bi građani bili obavešteni o novoj tehnologiji. Za sada je RTS počeo sa celodnevnim digitalnim programom kulture i umetnosti, a planirano je da se do 2011. godine kompletno pređe sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa. Šta za sada treba znati o uslovima koji su potrebni da bi se gledala digitalna televizija, čije prednosti su inače brojne počev od vrhunskog kvaliteta slike i tona.
– U ovom trenutku, RTS digital mogu da gledaju svi oni koji imaju spoljnu antenu i mogućnost prijema digitalnog signala sa Avale (27 UHF) i Iriškog venca (31 UHF) – kaže Tatjana Ćitić.
Da li gledaoci treba da kupuju nove antene ili kablove? U većini slučajeva, objašnjava ona, postojeća antena za prijem analognih programa, ukoliko je ispravno postavljena, biće upotrebljiva i za prijem digitalnih programa.
– U slučaju da imaju LCD ili plazmu TV novije generacije potrebno je da taj prijemnik ima ugrađen DVB tjuner. Onima koji poseduju stari televizor potreban je dekoder *DVB-T SET TOP BOX – dodaje naša sagovornica.
Prijemnik za digitalnu televiziju (set top boks) je uređaj koji prima digitalni signal i pretvara ga u oblik pogodan za prikazivanje na postojećim analognim TV prijemnicima ili drugim uređajima za gledanje TV signala, na primer monitorima ili projektorima. Inače, može da se kupi u prodavnicama tehničke robe i staje oko 20 evra.
Kad je reč o onima koji signal primaju preko kablovske televizije, isti može biti „raspakovan” i moguće ga je primiti kao bilo koji drugi TV signal, objašnjava Tatjana Ćitić. Ukoliko je ostao neraspakovan, odnosno u digitalnom obliku, tada kabl operater može dati odgovarajući SET TOP BOX koji će „raspakovati” taj signal kod samog korisnika, dodaje ona.
– Ukoliko korisnik poseduje ADSL2+ modem, onda će možda već od prvog decembra preko Telekomove IPTV platforme moći da gleda programe RTS-a, uključujući i RTS digital. Pored ovog postoji mogućnost prijema DVB-T signala preko PC računara koji ima ugrađenu karticu sa mogućnošću prijema tog signala, na primer iz serije LEADTEK WINFAST – dodaje Tatjana Ćitić.
Eru digitalne televizije RTS je počeo celodnevnim digitalnim programom kulture i umetnosti, a kasnije će biti uključeni i ostali sadržaji. Tatjana Ćitić naglašava da Srbija u ovom trenutku nema strategiju niti zakone za digitalnu radio-difuziju, ali je ove jeseni formirana međuresorska grupa koja bi trebalo da do kraja godine izradi nacrt strategije.
Inače, digitalna televizija je mnogo efikasniji i mnogo fleksibilniji način prenosa nego sadašnji analogni sistem. Ona omogućava gledaocima ceo spektar novih i različitih usluga, kao što su znatno poboljšane mogućnosti prijema, uz uklonjen problem višestruke slike i ostalih grešaka u prenosu, 16:9 odnos širine i visine slike, slično onom koji se koristi u filmovima, ton visokog kvaliteta… Digitalna televizija uključuje poboljšanje programa u smislu dodatnih uglova pogleda kamere, na primer pri sportskim prenosima (uz statistiku o igračima), ili dodatnih informacija o segmentu zabavnog programa. Televizijske kuće će biti u mogućnosti da emituju više od jednog programa u slučaju da se neki događaji, na primer, utakmice, produže posle predviđenog vremena. Na taj način će gledaoci imati mogućnost da gledaju produženi sportski program ili da se odluče za neku drugu emisiju zakazanu za taj termin.

Tagovi

Povezani tekstovi