Tviter predstavio smernice o dezinformacijama u kriznim situacijama

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

“Ovaj novi pristup će pomoći da se uspori širenje najvidljivijih, obmanjujućih sadržaja, posebno onih koji mogu dovesti do ozbiljne štete”, kažu iz Tvitera.

Širom sveta ljudi koriste Tviter kako bi pronašli pouzdane informacije u realnom vremenu. Tokom perioda krize, kao što su situacije oružanog sukoba, vanredne situacije u javnom zdravstvu i prirodne katastrofe velikih razmera, pristup verodostojnim informacijama i resursima je još više otežan, zbog čega su, kako navode iz ove kompanije, prošle sedmice uveli smernice o dezinformacijama u kriznim situacijama.

 

Prema obavesti o ovim novim smernicama na blogu Tvitera navodi se da će smernice pomoći da se osigura da dezinformacije ne budu pojačane ili preporučene tokom kriza s njihove strane.

 

“U vremenima kriza pogrešne informacije mogu potkopati poverenje javnosti i uzrokovati dodatnu štetu zajednicama koje su već ranjive. Uz naš postojeći rad na tome da pouzdane informacije učinimo dostupnijim tokom kriznih događaja, ovaj novi pristup će pomoći da se uspori širenje najvidljivijih, obmanjujućih sadržaja, posebno onih koji mogu dovesti do ozbiljne štete”, saopšili su iz Tvitera.

 

Dodaju da su na razvoju ovih smernica radili od prošle godine, oslanjajući se na upute stručnjaka i organizacija za ljudska prava. Za potrebe ovih smernica, Tviter definiše krize kao situacije u kojima postoji široka opasnost po život, fizičku sigurnost ili zdravlje te navode da je ova definicija u skladu s definicijom humanitarne krize Ujedinjenih naroda i drugih humanitarnih organizacija.

 

U trenucima krize utvrđivanje da li je nešto tačno ili lažno može biti izazovno a da bi utvrdili da li su tvrdnje obmanjujuće, iz Tvitera kažu da im je potrebna provera iz više vjerodostojnih, javno dostupnih izvora, uključujući dokaze grupa koje prate sukobe, humanitarnih organizacija, novinara i slično.

 

S obzirom da se razgovor odvija brzo tokom perioda krize i da sadržaj sa naloga sa širokim dosegom prikuplja preglede i angažman korisnika, s tim u vezi Tviter navodi da kako bi smanjili potencijalnu štetu, oni neće preporučivati sadržaj koji je obuhvaćen ovim pravilima i to čim budu imali dokaz da neka tvrdnja može biti obmanjujuća.

 

“Osim toga, daćemo prioritet dodavanju upozorenja na vrlo vidljive tvitove i tvitove sa visoko profiliranih naloga, kao što su medijski nalozi koji su povezani sa državom, provereni, službeni vladini nalozi”, zaključuju te navode neke od primera tvitova za koje mogu dodati upozorenje.

 

– Lažno pokrivanje ili izvještavanje o događajima ili informacije koje pogrešno karakteriziraju uslove na terenu kako se sukob razvija;

 

– Lažne optužbe u vezi sa upotrebom sile, upadima u teritorijalni suverenitet ili o upotrebi oružja;

 

– Očigledno lažne ili obmanjujuće navode o ratnim zločinima ili masovnim zločinima nad određenim populacijama;

 

– Lažne informacije o odgovoru međunarodne zajednice, sankcijama, odbrambenim akcijama ili humanitarnim operacijama.

 

Upozorenje Tvitera će biti postavljeno na tvit koji krši Tviterove smjernice. To će izgledati tako da će korisnici morati kliknuti na upozorenje kako bi vidjeli tvit, a sadržaj se neće preporučavati. Osim toga, lajkovi, retvitovi i dijeljenja bit će onemogućeni.

 

Za sada su fokusirani na međunarodni oružani sukob, počevši od rata u Ukrajini, a planiraju ažurirati i proširiti smjernice kako bi uključili dodatne oblike krize.

 

Više o smjernicama o dezinformacijama u kriznim situacijama možete pročitati u Tviterovom Centru za pomoć.

 

Tagovi

Povezani tekstovi