Potvrđena prva presuda za mobing

Tužbu protiv Milovanovića 25. decembra prošle godine podnela je novinar urednik rubrike ovog lista Ivana Delić-Janković, a tužilaštvo je podiglo optužni predlog zbog toga što ju je urednik „zlostavljao tokom 2006. i 2007. godine kao službeno lice“.


– Drugostepeni sud je prihvatio ocenu dokaza prvostepenog suda i našao da je Opštinski sud, na osnovu svih izvedenih dokaza (iskaza svedoka i pisanih podnesaka Milovanovića i Delićeve upućenih direktoru firme) doneo pravilan zaključak. Prvostepeni sud je, takođe, pravilno ocenio odbranu okrivljenog i nije je prihvatio, jer je ona osporena na osnovu svih izvedenih dokaza.


– Činjenica je da sam se ja borila za sebe, ali ova presuda će biti opomena za način ophođenja urednika prema svim kolegama. Iako je teško dokazati mobing, veliki broj zlostavljanih iz cele Srbije svakodnevno me zove i traži savet o načinu rešavanja problema s kojim su suočeni, jer sam ja uspela da ga dokažem. Dakle, postoje pravni načini da žrtva zlostavljanja bude zaštićena – kaže Ivana Delić-Janković za naš list.


Presuda Okružnog suda pravosnažna je i nema više instance kojoj bi Milovanović moga da se žali. Jedina mogućnost su vanredna pravna sredstva. Ipak..:


– Tražiću zaštitu zakonitosti od republičkog tužioca, jer smatram da nema elemenata mobinga. Smatram da je glavni urednik lista ovlašćen da ocenjuje kvalitet tekstova koji mu novinari daju, a može i da ih ne objavi ako oni ne odgovaraju koncepciji novina. Mislim i da je sud podlegao pritisku javnosti – izjavio je za „Politiku” advokat Mlađa Ivanović, Milovanovićev branilac.


Z. Gligorijević

Tagovi

Povezani tekstovi