Duplo više strana na sat

Izdavačko preduzeće Politika [PLTK] najavilo je da će danas pustiti u rad novu mašinu za štampu u koju je uloženo 6,4 miliona evra.
Kako je agenciji Beta kazao Srđan Markotić iz Politike, ukupna investicija u novu mašinu je osam miliona evra jer je opremljena nova hala za štampanje i nabavljena je prateća oprema. Prema njegovim rečima, nova mašina firme Komori, sa tabakom od 32 strane, može svakog sata da odštampa 1,25 milion strana formata A4, dok sadašnje mašine štampaju duplo manje stranica na čas. To, kako je rekao Markotić, znači da se na novoj mašini Komori 38 LR – 438/1250 za dva sata može odštampati ceo tiraž časopisa od 64 strane koji se štampa u četrdeset hiljada primeraka.
Strana A4 formata je dugačka 29,7 santimetara i široka 21 santimetar. U saopštenju Politike ističe se da Politika štampom sopstvenih izdanja poput Bazara, Politikinog zabavnika i Sveta kompjutera popunjava dvadeset odsto kapaciteta štamparije, dok ostatak kapaciteta na tržištu nudi magazinima, trgovinskim lancima i izdavačima.
Prihod Politike prošle godine je iznosio 1,6 milijardi dinara, što je dvadeset i tri procenta više nego 2006. godine, a profit je opao za više od 85 puta na 302.000 dinara.
Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, više od 68 odsto kapitala Politike je u državnom vlasništvu – Republika Srbija je vlasnik 26 odsto kapitala, Akcijski fond 24 procenta, Elektroprivreda Srbije 13,8 odsto, a Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje ima 4,9 odsto. Politika ima pedeset odsto udela u firmi Politika novine i magazini, koja je izdavač Politike i Sportskog žurnala. Suvlasnik Politike novina i magazina je nemački Vac (WAZ).


Beta

Tagovi

Povezani tekstovi