Političke smene u RTV

To udruženje navodi da činjenica da je novi generalni direktor RTV Blažo Popović imenovan za vršioca dužnosti nakon smene Dine Kurbatvinski-Vranešević, svedoči o tome da ta medijska kuća „ostaje u v. d. stanju“. Motiv za smene u RTV, kako se ističe, bio je i ovog puta političke prirode. NDNV je upitao zašto kadrovske promene nisu obavljene u celini, počev od pojedinih članova Upravnog odbora za koje postoje sumnje da su bili upleteni u malverzacije, a o čemu je Sindikat RTV-a još u januaru dostavio materijal Savetu Republičke radiodifuzne agencije (RRA). Savet RRA, kako se navodi, umesto da ozbiljno razmotri kompromitujući materijal, nastavio je praksu neinformisanja javnosti i održavanja sastanaka iza zaključanih vrata.
– Savet RRA, umesto da se srami, diči se diskrecionim pravima koja uživa pa je tako „diskreciono“ odlučio da naloži sklepanom Upravnom odboru da nastavi sa v. d. stanjem na RTV-u. Dok se gledaoci ne umore i konačno ne odbiju da plaćaju pretplatu za javni servis čija je gledanost na sramotno niskom nivou, a kvalitet programa na još nižem – ističu u NDNV.
Ovo društvo je ocenilo da je Savet RRA „po ko zna koji put“ pokazao da ne samo da nije nezavisan, nego je „više nego zavisan pre svega od političara i od određenih drugih struktura duhovne i ekonomske moći“.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine apelovalo je na međunarodne donatore kao što su OEBS i IREX da ne odustaju od projekata koje su započeli i koje nameravaju da započnu na Radio-televiziji Vojvodina, s ciljem da unaprede kvalitet programa i profesionalnost pokrajinskog javnog servisa.
Pre više od dve godine, Dina Kurbatvinski-Vranešević imenovana je za direktorku RTV, posle konkursa koji je posle bio i predmet sudskog spora. Otkako je došla na čelno mesto u pokrajinskom javnom servisu, , prema pisanju medija, kolale su priče o njenoj smeni, ali se ona, uprkos svemu, održala do pre nekoliko dana.

Tagovi

Povezani tekstovi