Grad želi da preuzme „Ibarske novosti“

 Prva inicijativa ove vrste u Srbiji pokrenuta je jer je vlasnici „Ibarskih novosti” Dragici Tomić istekao i produženi rok za uplatu druge rate od 145.600 evra, zbog čega će Agencija pokrenuti postupak za raskid ugovora.  Privatizacija „Ibarskih novosti” je očigledno propala i opstanak ove medijske kuće je ozbiljno ugrožen. Kada su privatizovane „Ibarske novosti”, lokalnu samoupravu niko ništa nije pitao, ali se više hiljada Kraljevčana izjasnilo da želi da ima javni servis, zato i imamo puno pravo da od Agencije tražimo da se „Ibarske novosti” vrate pod okrilje grada – kaže gradonačelnik dr Miloš Babić.
Iza ove ideje jednoglasno je stalo opštinsko veće, a podržali su je kako predstavnici vlasti, tako i opozicione partije u parlamentu.
Nepunih godinu dana novoj vlasnici bilo je inače dovoljno da „napravi” dug od 15 miliona dinara, od čega polovina otpada na neisplaćene zarade, jer se zaposlenima duguju četiri plate. Ostalo su dugovanja RATEL-u, RRA, SOKOJ-u…
– Stav gradskih vlasti je za pohvalu, ali od deklarativne podrške mi nemamo ništa. U ovogodišnjem budžetu je za informisanje i subvencionisanje prevoza penzionera predviđeno 16 miliona dinara, što znači da mediji mogu da računaju na polovinu te sume. Pri tom bar četiri-pet medija konkurišu za taj novac – kaže Dragan Raičić, direktor „Ibarskih novosti”. Prema njegovim rečima, u ovom trenutku nema zakonskih osnova da „Ibarske” u potpunosti ponovo budu vraćene pod ingerenciju grada, ali je inicijativa dobra zbog „kupovine vremena”.
– Dovoljno će biti da se ne srlja u sledeću privatizaciju, već da se sačeka promena modela privatizacije medija, za šta se zalažu i granska udruženja, ali i povezana ministarstva i onda po tom modelu, koji će sigurno biti povoljniji, privatizovati i „Ibarske novosti” – kaže Rančić.
U ovom trenutku model koji se najčešće pominje je privatizacija u razmeri 30:30:40 odsto, pri čemu radnici i lokalna samouprava dobijaju po 30, a privatni investitor 40 odsto akcija sa pravom da zadrži takozvani zlatni glas.


Srbo Trifunović

Tagovi

Povezani tekstovi