Sumiranje haosa u etru i početak digitalizacije

Beograd – Ova godina će ostati zapamćena u medijskoj sferi zbog početka procesa digitalizacije, jer je javni servis Srbije prošlog meseca pokrenuo celodnevni program s digitalnim prenosom signala, ali i po sumiranju haosa u etru, koji je gotovo završen – rekao je juče profesor FPN-a Miroljub Radojkovićna konferenciji za novinare povodom Monitoringa ostvarivanja Zakona o radiodifuziji za period oktobar-decembar.


 


 Radojković je dodao da će digitalizacija TV emitovanja u Srbiji najverovatnije biti završena i pre krajnjeg roka 2015. godine. Takođe, naveo je on, u narednom periodu ekonomski uslovi će nastaviti da redukuju neprirodno veliki broj TV stanica, jer prihodi od oglašavanja nisu dovoljni za opstanak mnogih komercijalnih emitera.


 


– To se videlo u poslednja dva meseca kada najmanje pet emitera, među kojima su i Enter i TV Košava, nije imalo novca da plati dozvolu za rad i upotrebu frekvencije. Emiteri s nacionalnom dozvolom odnose lavovski deo oglasnih prihoda – naglasio je Radojković.


 


Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, rekao je da je značajan događaj bila odluka Ustavnog suda, doneta 22. oktobra, da Pravilnik o postupku prinudnog izvršenja odluka Saveta Republičke radiodifuzne agencije nije u saglasnosi sa Ustavom i Zakonom o radiodifuziji. On je podsetio da finansijski plan RRA nije donet, iako je to trebalo da se uradi do 15. decembra.


 


– Takođe, u ovom tromesečju je bilo i najava stvaranja pokrajinske radiodifuzne agencije ili decentralizovanja postojeće RRA. Značajno je i da je zbog prenosa osnivačke skupštine Srpske napredne stranke, Savet RRA pokrenuo postupak protiv TV Avale, TV Košave, TV Kopernikusa i Studija B – istakao je Nemanjić.


 


Rade Veljanovski, profesor FPN-a, rekao je da su završeni konkursi na svim nivoima emitovanja, ali da jedan broj radio stanica na lokalnom nivou još emituje program iako nije dobio dozvolu.


 


S druge strane, konfuzija u pogledu lokalnih emitera i dalje traje, jer zakoni o glavnom gradu i lokalnoj samoupravi, kojima je zaustavljen proces privatizacije lokalnih medija, nisu stavljeni van snage, uprkos obećanjima da će se privatizacija nastaviti – istakao je Veljanovski, dodajući da jedan broj lokalnih radija i dalje preuzima program Radio Beograda, pa čak i po deset sati dnevno.


 


J.D.

Tagovi

Povezani tekstovi