Predloženo formiranje Fonda za samopomoć

– Medijska industrija se među prvima našla na udaru ekonomske krize jer se preduzeća, suočena sa smanjenjem prihoda, prvo odriču reklama, a građani novina – kazala je agenciji Beta predsednica NUNS-a. Ona je naglasila da će većposle praznika biti osetan manjak reklama i pad tiraža. Gaće je istakla da je upravo zbog takve perspektive NUNS inicirao formiranje Fonda za samopomoćmedijima i novinarima u prevazilaženju ekonomske krize.


– Očekujemo da ćemo, uz pomoć nadležnih ministarstava, formirati Fond veću prvom kvatralu. Mediji, koji zbog krize zapadnu u teškoće, moći će iz tog fonda da, pod povoljnim uslovima, pozajme novac sa višemesečnim grejs periodom za otplatu – kazala je ona. Gaće je rekla da će Fond pomagati samo privatne medije pošto državni većimaju potporu. Takođe, deo sredstava Fonda biće rezervisan za pomoćnovinarima.


Sumirajući prošlu godinu, Gaće je navela da je 2008. bila rekordna po broju napada na novinare tokom obavljanja zadataka i tužbama protiv medija i novinara. Prema njenoj oceni, posebno je zabrinjavajuća neskrivena namera vlasti na svim nivoima da kontrolišu i poseduju medije.


– Najavljena medijska reforma nije započela, a vlast je nelegalno zaustavila proces privatizacije lokalnih elektronskih medija i protivustavnim zakonima o glavnom gradu i lokalnoj samoupravi otvorila mogućnost zadržavanja postojeći i otvaranja novih medija – navela je predsednica NUNS-a.

Tagovi

Povezani tekstovi