Nevini otmičari

To se može zaključiti iz poslednjeg, krunskog bisera među presudama sudije Gordane Vidojković iz Požarevca. Za postupak u kojem je od početka svima sve bilo jasno njoj je trebalo gotovo osam godina. Jedan od oštećenih – Mile Veljković, presudu nije dočekao.
Prema oceni sudije Vidojković, nema dokaza da je policija prekoračila svoja ovlašćenja i da je troje novinara nezakonito držano po policijskim stanicama u braničevskim nedođijama. Još ciničnije je policijsko obrazloženje da su novinari tamo držani radi vlastite bezbednosti. Ne bi li onda policija ovih dana trebalo da privede sve građane Srbije, e za njihovo dobro – da se ne bi kretali po klizavici.
Doduše, sud – požarevački, dakako – jednom je već presudio da kod novinara koje drže u sobi u kojoj je iza kasete diskretno odložena bejzbol palica (a poznato je da je bejzbol veoma popularan među policajcima u Srbiji) nije moglo biti nikakvog straha, nisu preživljavali ništa za šta bi bilo ko trebalo da odgovara, pa su oni državi, sve na ime sudskih troškova, lepo platili pansion za to zadržavanje – koje je, utvrdio je sud – bilo za njihovo dobro.
Niko nije očekivao da će policijski čelnici završiti iza rešetaka. Od suda se očekivalo da utvrdi da se građani ove države ne mogu privoditi kako nekome padne napamet, bez razloga i obrazloženja, da policajci moraju raditi po zakonu, a ne po usmenim naredbama moćnika, da policija mora biti servis građana, a ne uspaničenih političara… Konačno, za požarevački sud ovo je bila prilika da dokaže da to više nije srpski Kumrovec u kojem se noć prekrštava u dan i obrnuto – po naređenju i partijskoj pripadnosti, u kojem motorne testere nekad postoje, a nekada ne, i u kojem je porodica važnija od pravde.
Eto, još samo da država novinarima Danasa oprosti što ih je privodila, a što su oni, naivni, pomislili da je ovo zemlja u kojoj se slobodno može šetati ulicom i raditi svoj posao.
Ma koliko verovali zvaničnicima da je sudstvo u Srbiji nezavisno i da se presude donose po zakonu, a ne po nalogu bivših ili sadašnjih političara, najnovijom požarevačkom presudom poručuje se da nije baš tako. Cenu te poruke, donete nakon sedmogodišnjeg procesa, država će platiti iz budžeta.
Danas može samo da se izvini građanima Srbije zbog tog troška.

Tagovi

Povezani tekstovi