Opštinski sud u Požarevcu oslobodio policajce koji su nezakonito hapsili novinare 2000 godine

Presudom koju je potpisala sudija Gordana Vidojković odbačena je optužnica Opštinskog javnog tužilaštva koja je teretila bivšeg načelnika SUP-a Požarevac Radišu Jovića, bivšeg načelnika Odeljenja kriminalističke policije Velibora Ivanovića, bivšeg načelnika policije Dragana Milenkovića i bivšeg komandira stanice policije Nikolu Kaurina. Svi oni optuženi su da su u noći između 8. i 9. maja 2000. uoči najavljenog mitinga opozicije u Požarevcu, naredili hapšenje novinara lista Danas Mileta Veljkovića, Nataše Bogović i Bojana Tončića. Istog 9. maja, uhapšeno je sedamnaestoro novinara, snimatelja i fotoreportera koji su se do Požarevca probili u nameri da izveštavaju sa mitinga Demokratske opozicije Srbije.


NUNS najoštrije protestuje zbog toga što ni posle osam godina sud nije utvrdio odgovornost pojedinaca iz požarevačke policije za nezakonito privođenje novinara i njihovo zadržavanje u pritvoru.


Umesto sudske satisfakcije hapšeni novinari su zapravo kažnjeni jer su ranije takođe odlukom suda u Požarevcu bili prinuđeni da plate troškove izgubljene parnice koju su vodili protiv bivših čelnika požarevačke policije. Jučerašnjom presudom optuženi su oslobođeni krivice, a pozamašne troškove sedmogodišnjeg procesa platiće poreski obveznici posredstvom republičkog budžeta. NUNS zato očekuje da Opštinsko javno tužilaštvo odgovarajućom žalbom ospori neshvatljivu presudu požarevačkog suda. 


U Beogradu: 15. 01. 2009.


Sekretarijat NUNS-a

Tagovi

Povezani tekstovi