Identifikovati napadače na sajt „Peščanika“

Od Tužilaštva za sajber kriminal i policije tražimo da preduzmu sve mere  kako bi otkrili napadače koji su proteklih dana oborili internet sajt „Peščanika“, dok je Republička agencija za telekomunikacije dužna da utvrdi uzroke prekidanja i ometanja signala Radija B92 u Beogradu i drugim delovima Srbije, tokom emitovanja emisije „Peščanik“ 23. i 24. januara. Od istražnihorgana zahtevamo da što pre otkriju ko je 23. januara, u vreme emitovanja emisije „Peščanik“ na Radiju B92, demolirao automobil autorke „Peščanika“ Svetlane Lukić.


NUNS podseća da je proteklih godina fizičkim nasiljem ometano i sprečeno nekoliko javnih promocija „Peščanika“, dok su njegovi autori bili meta najružnijih uvreda i pretnji.


NUNS ocenjuje da se organizovanim obaranjem medijskih internet sajtova i namernim ometanjem legalnih radio frekvencija najgrublje atakuje na ustavnom garantovanu slobodu izražavanja u Srbiji. Zato policija i tužilaštvo, moraju preduzeti sve mere iz njihove nadležnosti kako bi se ovakvi napadi na medije i novinare sprečili, a njihovi počinioci adekvatno kaznili.


Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu: 26. januara 2009. godine

Tagovi

Povezani tekstovi