Povereniku ne dostavljaju izveštaje

Od oko 3.000 organa javne vlasti samo 750 njih je do danas povereniku za informacije od javnog značaja dostavilo izveštaj za prošlu godinu o postupanju prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. To znači da je oko 2.300 državnih institucija probilo sve zakonske rokove za podnošenje godišnjeg izveštaja, navodi list.


Rok za dostavljanje izveštaja povereniku Rodoljubu Šabiću prvobitno je bio 31. decembar, ali je ta obaveza pomerena za 20. januar.


„Teško je shvatljivo da, na primer, od 24 ministarstva njih osam još nije dostavilo izveštaj. Među njima su i ona ministarstva koja nisu izvršila i formalnu zakonsku obavezu da objave informator o radu“, kaže Šabić.


Svih šest najviših državnih organa – predsednik Republike, Narodna skupština, Vlada Srbije, Ustavni sud, Vrhovni sud i Republičko tužilaštvo su dostavilo je svoje izveštaje.


Osim državnih organa, obaveza dostavljanja izveštaja odnosi se i na organe teritorijalne autonomije, lokalne samouprave, kao i organizacije kojima je povereno obavljanje javnih ovlašćenja.


„Do danas je stigao značajan broj izveštaja. Suvišno je da podsećam da je rok bio 20. januar, ali pretpostavljam da je većina poslala izveštaj i da će stići narednih dana, dakle do kraja meseca“, ističe Šabić.


Prema njegovim rečima, od oko 750 institucija najviših državnih organa, izveštaj je dostavilo više od 500.


Šabić ističe da je već postalo „hronično“ da lokalne samouprave ne dostavljaju svoje izveštaje.


Kako navodi, samo 58 od 144 opštine ispoštovale su zakonsku obavezu, kao i svega 14 od 31 gradske opštine. Što se tiče gradova, Zakon je ispoštovalo njih 16 od 24, koliko ih ima u Srbiji.


Zakon o slobodnom pristupu informacijama usvojen je pre četiri godine. Dostavljanje izveštaja povereniku i objavljivanje Informatora o radu je zakonska obaveza za čije neizvršenje je predviđena i prekršajna sankcija.


Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, kaže za Danas da je manjkavost Zakona to što ne postoji rok do kada izveštaj mora da se pošalje povereniku, nego taj rok mora da propiše sam poverenik.

Tagovi

Povezani tekstovi