Svetlana Lukić o ometanju Peščanika

Ona je izjavila da su advokati B92 podneli i zahtev Republičkoj agenciji za telekomunikacije da utvrde da li se i na koji način ometa radijski signal u vreme emitovanja emisije Peščanik. Napade su osudile brojne nevladine organizacije, političke stranke, novinarska udruženja, kao i predsednik Srbije Boris Tadić.


Tri dana posle napada hakera, internet prezentacija emisije Peščanik i dalje nije dostupna za čitaoce.


Takođe, slušaoci radijske emsije prijavili su 23. i 24. januara da emisiju čuju uz stalno šuštanje i prekidanje.


Tokom emitovanja, autorki Svetlani Lukić je uništen automobil.


Za ove napade pokrenute su tužbe.


“Kada je u pitanju sama emisija, ja znam da, po logici stvari, to ne može da radi pojedinac. Dakle, ne može neko da se popne na banderu i da grize kabl, to moraju da budu ljudi koji su vezani za državu na ovaj ili onaj način”, navela je Svetana Lukić.


“Ja ne znam ko je to. Za sajt smo pokupili te podatke i upravo je advokat predao tužbu protiv NN lica. Prema onome što ja znam, ne bi bio problem da se najuporniji napadači na sajt i otkriju”, rekla je ona.


U prošlosti je bilo više pokušaja da se spreči emitovanje Peščanika, a bilo je i pokušaja fizičkog sprečavanja tribina koje su autori emisije organizovali širom Srbije.


Napadi su kulminirali incidentom na promociji u Aranđelovcu, u decembru 2007.


Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je u utorak da nadležni organi istraže slučaj, a Svetlana Lukić smatra da je to lep gest, za koji sumnja da će dati rezultate.


Autorka smatra da je ekipa Peščanika sada u velikoj nevolji pošto ne može da pronađe provajdera koji želi da postavi sajt ove emisije.


Zato je najavila moguće premeštanje internet prezentacije u inostranstvo.


Nove reakcije povodom napada na Peščanik


ANEM i Inicijativa mladih za ljudska prava zatražili su od državnih organa da otkriju i kazne napadače na sajt Peščanika i imovinu autorke Svetlane Lukić. ANEM je zatražio i ispitivanje tvrdnji o ometanju signala Radija B92 u vreme emitovanja emisije Peščanik.


Internet sajt Peščanika nije dostupan od subote, 24. januara zbog sinhronizovanih hakerskih napada sa više mesta. Slušaoci Radija B92 iz različitih delova Srbije tvrde da se signal te članice ANEM-a ometa, posebno u terminima u kojima se emituje Peščanik.


ANEM je podsetio da je tokom premijernog emitovanja najnovije emisije Peščanika 23. januara automobil kojim se autorka emisije dovezla na B92 uništen na parkingu u blizini zgrade.


Navodi se da su autorke Peščanika i ranije bile meta napada i da su u više navrata silom ometane promocije te emisije.


Asocijacija nezavisnih medija je upozorila da učestala sprečavanja autorki Peščanika da neometano izražavaju svoje mišljenje i mišljenje učesnika svojih emisija o svim aktuelnim zbivanjima u Srbiji predstavljaju ozbiljan napad na slobodu izražavanja.


Zahtevajući brzu reakciju države, Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je da napadi na novinare predstavljaju jasno upozorenje da u Srbiji još nisu osvojene medijske slobode i da profesionalno bavljenje novinarstvom nosi sa sobom rizik od represije.


Inicijativa mladih ocenila je da je ugrožavanje bezbednosti novinarki i ometanje rada Peščanika rezultat „nereagovanja države na fašističke ispade i zabranu skupa Peščanika u Aranđelovcu“.


Reč je o tribini Pešcanika koju su sprečili lokalni funkcioneri iz redova Nove Srbije.


„Imajući u vidu da autorke i sagovornici Peščanika žestoko kritikuju aktuelnu vlast u Srbiji i predsednika Republike Borisa Tadića, ovakvi napadi ostavljaju i prostor za ozbiljnu sumnju u dobre namere vladajuće elite da napadače privedu pravdi“, kaže se u saopštenju Inicijative mladih.


Navodi se da bi nerešavanje slučaja Peščanik dovelo u pitanje proevropski karakter Vlade i vladajuće većine, kao i da bi bila poslata jasna poruka da u Srbiji nije poželjna kritika vlasti i sloboda mišljenja i izražavanja.


Reakcija pokrajinskog odbora G17


Pokrajinski odbor G17 plus danas je osudio napad na sajt Pešcanika i demoliranje automobila autorke te radio-emisije i od nadležnih zatražio da odmah pronađu počinioce, kao i da „ne dozvole teror kojim se pojedinci obračunavaju sa medijima i građanima koji drugačije misle“.


U saopštenju je navedeno da su sloboda govora i slobodni mediji „vrednosti za koje se borimo u izgradnji demokratije, a ogroman doprinos u borbi za građansko i otvoreno društvo daje upravo Peščanik”.


Pokrajinski odbor G17 plus navodi i da je, posle osam godina od demokratskih pokreta u Srbiji, neprihvatljivo da medij koji svojim istraživačkim konceptom i kritikom pomera granice u borbi za takvu građansku i otvorenu Srbiju bude meta napada.

Tagovi

Povezani tekstovi