Zločin bez kazne

Okružni javni tužilac u Beogradu podneo je u sredu Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije zahtev „za preduzimanja neophodnih radnji radi utvrđivanja postojanja krivičnog dela ubistva novinarke Radislave Vujasinović, kao i otkrivanje izvršioca”, saopštilo je u sredu Republičko javno tužilastvo.


U saopštenju koje je potpisao portparol Tomo Zorić navodi se da se „zahtev za prikupljanje dodatanih podataka, temelji se na nalazu i mišljenju veštaka Vlade Kostića iz juna 2008. godine da je smrt Radislave Dade Vujasinović „najverovatnije uzrokovana delovanjem drugog lica”.


Kostić, naime, u svom nalazu tvrdi „da su u telu pokojne Radislave Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što ukazuje da su u nju ispaljena dva sačmena snopa koji su formirali veoma tešku ranu”, navedeno je u saopštenju tužilaštva.


Prema nalazu balističara, leva ruka je „najverovatnije trenutno bila izbačena iz funkcije, usled čega je pokojna bila onesposobljena za dalje rukovanje predmetnim oružjem”.


Dada Vujasnović nađena je mrtva u svom stanu 9. aprila 1994. godine, a režimski mediji su odmah objavili da je izvršila samoubistvo. To je bio i prvi nalaz u istrazi.


Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravilo je u sredu zahtev Okružnog javnog tužilaštva Ministarstvu unutrašnjih poslova da preduzme radnje na pribavljanju dokaza o ubistvu novinarke Radislave Dade Vujasinović. NUNS naglašava da „posle 15 godina, tokom kojih su nadležni istražni organi neprekidno uveravali javnost da je reč o samoubistvu – istraga konačno kreće u pravom smeru”.


„Dadini roditelji i njene kolege u NUNS-u nikada nisu poverovali u zvaničnu verziju istrage, jer ona do sada nije ni vođena s ciljem da se otkriju svi detalji i okolnosti zločina”, zaključuje NUNS.


Udruženje izražava „uverenje da je pravda, ipak, dostižna, i podržava zahtev Okružnog javnog tužilaštva zasnovan na veštačenju koje ukazuje da je Radoslava Dada Vujasinović 8. aprila 1994. godine, zapravo, ubijena”.


„Uvereni smo da će potpuna, profesionalna i neometana istraga otkriti počinioca ovog zločina, kao i ubice novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića”, ističe NUNS. Veštak za balistiku Vlada Kostić utvrdio je da je novinarka Radislava–Dada Vujasinović ubijena prije 14 godina, isključivši mogućnost da se ubila.


„Mi smo sklopili mozaik, imamo dokaze i znamo ko je to uradio. Iza njene smrti stoje mnogo jake snage, a iza njih stoji služba”, rekao je krajem prošle godine otac Dade Vujasinović Radoslav.


U brojnim verzijama o smrti Dade Vujasinović zajednički imenitelj bio je da je ona zbog pisanja o rat, izveštajima sa ratišta koje je objavljivala u Dugi bila pod pritiskom i da je u svojim napisima razotkrivala vezu između ratnih zločina i beogradskog kriminalnog kruga. Dadu Vujasinović tužili su Glavni odbor SPS i, kao privatno lice, Borisav Jović, visoki funkcioner ove stranke.


Nakon niza ubistava poznatih beogradskih kriminalaca, Dada Vujasinović pitala je Željka Ražnatovića Arkana, komandanta Srpske dobrovoljačke garde, ko je sledeći na spisku. Odgovor je bio „Ti!” i osvanuo je u novinama. 



 



 

Tagovi

Povezani tekstovi