Ubili je trgovci oružjem?

Beograd – Objavljivanje činjenice da su prilikom obdukcije tela Radislave – Dade Vujasinović (30) u njemu nađena dva filcana čepa koja, kako je to prošlogodišnjim balističkim veštačenjem utvrđeno, kazuju da su u novinarku Duge u noći između 7. i 8. aprila 1994. godine ispaljena dva sačmena snopa dovelo je do toga da državni organi ne mogu više da se drže zvanične verzije da se ona ubila u stanju nervnog rastrojstva. Međutim, iskustvo nam kazuje da promena zvaničnog kursa ne znači i da će se zaista doći do počinioca, jer u skoroj prošlosti imamo nekoliko slučajeva da je njihovo razrešenje gromoglasno najavljivano, ali su – rezultati izostali.
Dodatnu sumnju unosi to da nije poznato šta je tačno Okružno tužilaštvo, s kojim se strogo komunicira preko Republičkog tužilaštva, zatražilo od policije da uradi kako bi bila otkrivena osoba koja je pucala i njeni eventualni pomagači.


Uništena dokumentacija


Ipak, preko potrebnim se, između ostalog, čini saslušanje ljudi koji su direktno bili uključeni u uviđaj i u obdukciju ne bi li se došlo do imena i prezimena osobe koja je sa Instituta za sudsku medicinu beogradskog Medicinskog fakulteta dan posle obdukcije podigla pomenute filcane čepove. Zna se samo da se radi o nekom iz policije, ali identitet do sada nije mogao da se utvrdi „zbog nečitkog rukopisa“, a dokumentacija se uništava protekom roka od 10 godina.
Među onima koji bi svojim iskazima pred sudom mogli da pomognu u rasvetljavanju slučaja su Branko Nestorović, Dadin drug koji ju je poslednji video živu, i Bratislav-Braca Grubačić, koji je s njom bio u vezi i koji je imao ključ od stana.
Radislav Vujasinović, Dadin otac, smatra da nadležni „imaju dovoljno dokaza da otkriju ubice“ i da je „naša policija dobra i ako hoće da radi, to može brzo da završi“.
– Prvo što mogu da urade jeste da provere alibi Grubačića – ocenio je Vujasinović.
S ovim se složio i Grubačić, navodeći da je i njegova želja da se utvrdi istina. On je jednom listu šturo rekao: „To traje 15 godina i to je opterećenje za moj život, a pogotovo za život njene porodice. Moj cilj i jedina želja jeste da se utvrdi šta je bilo i kako je bilo. To je posao tužilaštva i policije“.
Svakako bi bilo zanimljivo i svedočenje Momčila Perišića, penzionisanog generala i haškog optuženika, koji je novinaru Vanji Buliću u intervjuu rekao da zna ko je ubio Vujasinovićevu.
– To je objavljeno u Dugi, mislim 2000. godine, i nikada nije demantovano – rekao je juče Glasu Vanja Bulić, Dadin kolega i prijatelj.


Nestale trake


On smatra da je potpuno isto da li je u Dadu neko direktno pucao ili su je naveli da se ubije – to je, za njega, svejedno ubistvo.
– Dobijala je pretnje telefonom, zatekla je mrtvu pticu na automobilu, stalno su je uznemiravali i izluđivali – podseća Bulić. – Pamtim je, međutim, nasmejanu. Bila je puna života. Tog dana kada sam je poslednji put video, bila je super vesela. Ja je ne znam drugačiju, možda je neki drugi znaju.
Bulić je ponovio da mu je po povratku iz Sandžaka Dada rekla da ima četiri audio-trake na kojima su snimci policajaca koji su joj govorili o tome kako trguju oružjem s muslimanima.
– Te trake kasnije nisu nađene. Njeni roditelji su mi rekli da su stajale na polici u njenoj radnoj sobi – rekao je Bulić.


Ksenija Kapisoda

Tagovi

Povezani tekstovi