Razgovori o TV prenosima

Sastanak je zakazala predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović posle zahteva većine poslaničkih grupa da se obezbedi javnost u radu parlamenta, odnosno direktni TV prenosi. Skupština Srbije je nekoliko poslednjih dana svoj rad vezivala isključivo za direktne prenose na RTS-u, pa su sednice bile skraćivane ili odlagane zbog prenosa teniskih mečeva.


Aleksandar Tijanić je izjavio da nije korektno vezivati rad Skupštine Srbije za direktan televizijski prenos jer javni servis nije u mogućnosti da neprekidno prenosi zasedanja.


Direktor Radio-televizije Srbije je u petak uputio pismo sekretaru Skupštine Veljku Odaloviću u kome je predložio da se na hitnom zajedničkom sastanku razmotre mogućnosti za trajno rešenje koje je u skladu sa zakonima, a koje mora da sačuva autonomnost Javnog servisa i istovremeno srpskoj javnosti omogući direktan uvid u rad Narodne skupštine.


Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović je rekla da se nada da će se, nakon razgovora sa direktorom Javnog servisa, doći do rešenja i negirala tvrdnje opozicije da je scenario „odloženih prenosa“ unapred smišljen u vladajućoj koaliciji, a da su sportski događaji samo poslužili kao alibi.


Na dnevnom redu danas u Skupštini Srbije je izjašnjavanje poslanika o izboru stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama, kao i o razrešenju i imenovanju članova Republičke izborne komisije i njihovih zamenika.

Tagovi

Povezani tekstovi