Tijanić na “ribanju„ u Skupštini

Skupština Srbije nekoliko poslednjih dana, podsetimo, svoj rad vezivala je isključivo za direktne prenose na RTS-u, pa su sednice bile skraćivane ili čak odlagane zbog prenosa teniskih mečeva Otvorenog prvenstva Australije na Drugom programu Javnog servisa.
Ovaj, koliko je poznato, nezabeležen slučaj u svetu parlamentarizma, prethodnih dana izazivao je mnogo polemika oko toga da li prenositi izuzetno zanimljive teniske mečeve sa jednog od četiri najveća turnira na svetu (grend slem), na koje su učestvovali i naši asovi, Jelena, Ana, Novak… ili nastaviti prenose „cirkusa“ iz republičkog parlamenta. Ili je tenis možda dobar izgovor u pripremi za ukidanje skupštinskih prenosa.
Dok su ljubitelji „belog sporta“ uživali u potezima tenisera oni su drsko smatrali da narod non-stop treba da gleda kako se svađaju, vređaju, dremaju u klupama, što je neshvatljivo, kako je ocenio i predsednik Srbije Boris Tadić koji je juče naglasio da je ponašanje poslanika koji ne žele da rade dok nema direktnog televizijskog prenosa „neshvatljivo“.


Predsednik Srbije se zalaže za javnost rada parlamenta i smatra da je što pre potrebno pronaći rešenje za ovaj problem, možda i formiranjem skupštinskog kanala i korišćenjem kablovskog sistema za njegovu distribuciju, i ističe da, s druge strane, Skupština, kao i svaka druga državna institucija, mora svoj posao da obavlja bez obzira na to da li kamere rade ili ne.
Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić izjavio je da nije korektno vezivati rad Skupštine Srbije za direktan televizijski prenos, jer Javni servis nije u mogućnosti da neprekidno prenosi zasedanja. On je rekao da će ova televizija prenositi zasedanja pod uslovom da Skupština dostavi tačnu satnicu rada. Tijanić je od parlamenta zatražio da kaže „kada od RTS zahteva da mora da prenosi svaku reč i svako lice u svakoj prilici iz parlamenta“ i objasni na koji se to zakon poziva.
– Što se direktnog prenosa tiče, napominjem kako je RTS uložio oko 900.000 evra građana Srbije za kupovinu velikih teniskih turnira. Izostanak prenosa direktno utiče na pozicioniranost, poslovanje naše kuće i dovodi do kršenja obaveza prema domaćim i stranim partnerima – objasnio je Tijanić.
Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića ranije je saopštila da neće učestvovati u konsultacijama s direktorom RTS-a i ocenila da je najava da će u razgovoru učestvovati i Tijanić „uvreda za Skupštinu Srbije“.


Petar Pašić

Tagovi

Povezani tekstovi