Emisija za Rome u Pomoravlju

Urednik te emisije Bata Konovalov najavljuje da će zajedno sa svojom saradnicom Eminom Ibraimović pokušati da romsku zajednicu animira i probudi mlade iz letargije.


– Mladi Romi su prioritet našeg projekta, kao i želja da ih probudimo iz učmalosti u kojoj se nalaze i da ih pokrenemo da krenu putem uključivanja u društvene tokove. To ne znači da se nećemo baviti i problemima starijih Roma – kaže Konovalov, koji je zaposlen kao koordinator za romska pitanja u lokalnom Centru za socijalni rad.
Veliki problem Roma je neinformisanost o pravima i obavezama, što će se putem ove emisije pokušati da otkloni. U planu je da i u pomoravskom nedeljniku „Novi put” dobiju svoju stranu, gde će plasirati informacije na romskom i srpskom jeziku. Na inicijativu Konovalova u toku je formiranje škola za odrasle. Po statističkim pokazateljima preko 4.000 osoba nema osnovnu školu, a najveći deo čine mladi od 18 do 35 godina.
– Obrazovanje povlači za sobom i zapošljavanje, što je najveći problem Roma, a zatim slede stambeni problemi, pa zdravstvena zaštita – kaže novopečena radio spikerka Emina Ibraimović, inače odlična učenica druge godine srednje škole.
Beleže se i slučajevi gde se Romi koji pohađaju srednje i visoke škole ne izjašnjavaju kao Romi i gube neke beneficije koje im je država omogućila. Sa druge strane, u Jagodini postoje dva slučaja da su roditelji dece srpske nacionalnosti upisali decu kao Rome upravo zbog pomenutih beneficija.

Tagovi

Povezani tekstovi