UNS i NUNS, braća po Manji

Naredbodavni slogan „I Exit i Guča“ mutirao je u srpskom štampanom obliku onog časa kad su predstavnici medijskih udruženja NUNS i UNS, Asocijacije medija i Lokal presa potpisali u četvrtak u Beogradu osnivački akt Saveta za štampu – tela koje će nadgledati poštovanje Kodeksa novinara. Ova smehotresna fešta pomirenja podsetila nas je u kakvoj bizarnoj zemlji živimo, jer su „osnivački akt“ zajednički potpisali predsednica Nezavisnog udruženje novinara Srbije Nadežda Gaće, predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović, predsednik Lokal pressa Vlado Filipčev i predsednik UO Asocijacije medija Manojlo Vukotić.


Da se odmah razumemo: svaka grupa građana u kojoj su zajedno bivši ratni RTS reporter Nino Brajović i večito režimski urednik Manojlo Manjo Vukotić (šifra: Večernje novosti), zaslužuje samo podsmeh, naročito kad od Brajovića čujete da bi Savet trebalo da ponudi kvalitetnu „uslugu“ kad god se neko nađe povređen „zbog sadržaja koji su objavljeni u medijima“ ili kad vam Vukotić naglasi da je „formiranje Saveta važno za demokratizaciju medija“ jer je cilj da se poboljša stanje u novinarstvu koje trenutno „nije zdravo“ i koje je „zapljusnuo lažni talas tabloidizacije“. Očigledno uprepodobljen po receptu Ivice Dačića, pomenuti Vukotić zapretio je da Savet „može da utiče na poboljšanje morala i etike u žurnalizmu“. Kad Večernje novosti ili UNS čuvaju „etiku“ i „moral“, otprilike je isto kao kad bi silovateljima dali da čuvaju Sigurnu žensku kuću ili, recimo, Miškoviću da predsedava Antimonopolskom komisijom!


S druge strane, prisustvo Nadežde Gaće ovom tužnom skupu, u ime NUNS-a, uprkos vatrenim poljupcima i intimnim zagrljajima pred kamerama, označava kapitulaciju i pristajanje na činjenicu da su danas svi isti i uvaženi: i Nino Brajović, i Nadežda Gaće, i Milijana Baletić, i Mirjana B. Mojsilović, i Manja Vukotić, i Miodrag Popov, i Milorad Komrakov, i Ljiljana Smajlović, i Tatjana Lenard, i Spomenka Jović, i bračni par Dragoljub i Ljiljana Milanović, svi, svi, svi!


Redakcija e-novina izražava najiskrenije žaljenje što nije štampani medij i što nismo pod jurisdikcijom trojca: Gaće–Vukotić–Brajović. Da jesmo, unapred bismo se odrekli njihovih usluga.


Ovako, moramo da čekamo Savet za internet medije: predlažemo poznate internet delatnike – Vukadinovića, Žarkovića, Antonića, Marinka, podmladak sa Stormfronta ili nekog od pionira sa sajta „Nema šale“.


Jedino je neizvesno koga će UNS i NUNS delegirati. Čekamo.

Tagovi

Povezani tekstovi