Savet RRA ostaje bez dva člana

Predloge za nove članove Saveta trebalo je da dostave nevladine organizacije i medijska udruženja. Međutim, ni posle šest meseci ove dve grupe nisu uspele da Odboru za kulturu i informisanje dostave zajedničku listu od četiri kandidata. Umesto toga dostavljena je lista od 11 imena, koju je Odbor vratio za zahtevom da se svede na četiri člana.


Jedan od predloženih u ime NVO-a je i Miljenko Dereta, predsednik Građanskih incijativa, koji smatra da odgovornost za eventualni neizbor u previđenom roku leži na Odboru.


„Odbor je mogao da izabere članove u slučaju kada ima više od četiri mandata. Ovako, prema dobrom starom običaju, skupštinski odbor nije reagovao, jer mislim da im takvo stanje odgovara“, izjavio za e-novine Dereta.


Da li će biti sednice Odbora, još se ne zna. Predsednica Vesna Marjanović iz Demokratske stranke nije se javljala na telefon, dok je član Odbora Nenad Prokić uz opasku kako ne daje izjave putem telefona, ipak rekao da se nešto planira.


Prema statutu, savet koji broji devet članova može da funkcioniše i kao petočlano telo, što prema rečima potpredsednika Gorana Karadžića znači da neće biti prepreka u radu. Ipak, novi problem bi mogao da se pojavi već u aprilu, kada mandat ističe Tomislavu Trifiću, članu Saveta s Kosova, a koji se prema proceduri bira glasanjem ostalih osmoro članova saveta. „Jedno rešenje je da svi kandidati idu na glasanje i da bude izabran onaj koji dobije većinu glasova u parlamentu“, izjavio je Karadžić za Danas.


Na listi predlagača medijskih udruženja nalaze se Slobodan Đorić, urednica nezavisne televizijske mreže VIN Gordana Suša, direktor Komune Maksa Ćatović i bivši direktor RTV Košava Nenad Glintić. Na listi nevladinih organizacija predloženi su Velimir Milošević, Aleksandar Janković, Zoran Veličković, diplomirani ekonomista iz Vranja, kao i književnici Milovan Vitezović i Dragomir Brajković, izvršni direktor Građanske inicijative Miljenko Dereta i Dubravka Velat, takođe iz civilnog sektora.


RRA ima devet članova koji su u prvom mandatu izabrani na četiri, pet ili šest godina, a koji se nakon toga biraju na rok od šest godina. U februaru 2010. ističe mandat predsedniku Saveta vladiki Porfiriju (predstavnik crkava), potpredsedniku Goranu Karadžiću (predstavnik Vojvodine) i Svetozaru Stojanoviću (predstavnik univerziteta). Članovima Saveta RRA koje je predložio skupštinski Odbor za kulturu i informisanje – Nenadu Cekiću, Aleksandru Vasiću i Vladimiru Cvetkoviću – mandat prestaje tek 2011.


Peđa Popović

Tagovi

Povezani tekstovi