Otpusna lista sa epikrizom

Dobro. Prosečan čitalac, međutim, gladan je tuđe muke, pa dijagnozu dobijamo u detalj: lekari su joj, naime, pre dve nedelje otkrili tumor na jajniku, a operacija je zakazana za 24. februar.
– Kako saznajemo, poznatoj pevačici neće biti izvađen jajnik, već će tumor biti odstranjen sa jajnika, jer je na vreme dijagnostikovan – obavešteni smo u oba tiražna dnevnika, gde pak nema ni reči koji je jajnik u pitanju, kakva je situacija sa grlićem materice, a ostali smo uskraćeni i za rezultate sa mamografa.
Tako da više ne vidim kočnicu zbog koje ovaj tekst ne bi počeo ovako: ‘’Kolumna koja je pred vama nastaje tokom bolovanja, gde se autor nalazi zbog bronhitisa praćenog napadima kašlja, curenjem nosa i blagim šuštanjem na plućima. Antibiotik ‘’panklav’’ konzumiram na svakih osam sati, a kontrola mi je zakazana za sledeći ponedeljak. Rezultate ultrazvuka abdomena objaviću u sledećem broju…’’
Avangarda tog ‘’epikriznog’’ novinarstva bio je jedan električar banderaš s obavljenim hadžilukom koji je svojevremeno (8. maja 2000. u Politici) objavio naslov ‘’Članovi pronatovske organizacije Otpor nervno labilne osobe’’, a ispod na tri stupca detalje i faksimile izveštaja lekara specijaliste. Tu smo mogli doznati da jedan ima ‘’stalnu sumanutu psihozu’’, drugi ‘’je više puta lečen na neuropsihijatrijskom odeljenju’’, a treći ima ‘’problem u komunikaciji sa ženama’’. Izveštaj je, naravno, pročitan u Drugom dnevniku RTS.
Na vratima pojedinih lekara opšte prakse piše da razloge svog dolaska na pregled ne morate saopštiti ukoliko je tu prisutna treća osoba. Novinarski kodeks, opet, ne kaže ništa o ovom problemu, da li medicinski karton neke pevačice može da se objavi ako je tu prisutno treće lice. Ili, možda, bar 300.000 lica, mereno tiražom.
Mediji sve više postaju deflorator svakog razuma. Što se češće čudite granici do koje mogu otići – sve vam je manje jasno zašto se ne uvede rubrika ‘’Zdravlje poznatih’’, gde bi na dva stupca svakodnevno bilo informisani o toku bolesti onih o kojima moramo sve saznati da bi ih više voleli. ‘’Hronična upala prostate koja je pre osam meseci ultrazvučno uočena kod našeg poznatog pevača, ispostavilo se, ublažena je redovnim uzimanjem pilula na bazi bundeve. Mokrenje mu se otad uredovilo, i kako kaže primarijus P.P. sa Klinike za urologiju, ovakvim tempom naš poznati pevač više neće trčati u klozet svakih deset minuta, već su ti periodi počeli da se javljaju na sa medicinskog stanovišta zadovoljavajuća svaka dva sata. Popularni kantautor je za naš list tim povodom izjavio, međutim, da posle uzimanja ovih lekova na bazi bundeve, nema više redovnu stolicu, ali i za to će se naći leka ‘’. Ili: ‘’Iako je bilo izvesno da će joj izvaditi treći krajnik, našoj poznatoj pevačici su izvadili treći jajnik. Ona se posle operacije oporavlja, i sprema se za operaciju krajnika, koja je prvobitno i bila predviđena. Kako saznajemo od njenih bliskih prijatelja, kada to obavi, rešena je da se otarasi i čukljeva, bolesti savremenog čoveka’’.
Čitaoci će biti zadovoljni. Dok se jednog dana u novinama ne pojavi i njihov dosije bolesti, ili im se ljubavnica pojavi u ‘’Trenutku istine’’ na TV Pinku, te onda shvate da to nije nimalo bezazleno, jelte, možda je čak malo i blasfemično, amoralno ili surovo. U svakom slučaju, bolesno. Novinarstvo je postalo kreativno, kao i kreativno računovodstvo, primetio je odavno jedan bivši urednik tiražnog britanskog Dejli mirora. Kod nas je malo drugačije – u Srbiji je novinarstvo postalo kreativno kao kreativna hirurgija i kreativna onkologija.


Dragoljub Petrović

Tagovi

Povezani tekstovi