NUNS, NDNV i Lokal pres osudili zastrašivanje novinara „Borbe“

Pozivamo sve kolege i medijska udruženja da podrže Borbu u nastojanju da sačuva izvor informacije, a time i ustavom i zakonom garantovano pravo novinara da profesionalno obavljaju posao, kao i pravo javnosti da zna kako se troši novac iz budžeta.


 Pozivamo državu da klasifikaciju podataka uredi zakonom i po standardima kojima će obezbediti adekvatnu zaštitu državnih interesa, ali i interesa svih građana.


 Saslušavanjem novinara, netransparentnom zaštititom optuženika za teška krivična dela i funkcionera i činovnika koji krše zakone i štete ugledu i interesima zemlje i njenim odnosima sa drugim zemljama, Srbije šalje loše poruke svojim građanima i svetu da su kriminal i korupcija dozvoljeno ponašanje.


 Ohrabruje činjenica da su tužilaštvo i policija, očigledno pod pritiskom javnosti, u poslednjem trenutku odustali od saslušavanja novinara u redakciji, ali ona ne pruža dovoljno sigurnosti da proglašavanje spornih odluka državnom tajnom i zastrašivanje novinara neće postati uobičajen model zašitite države od njenih građana.


 NUNS, NDNV i Lokal pres će o najnovijim pritiscima na novinare i medije u Srbiji obavestiti međunarodne medijske i novinarske asocijacije.


 U Beogradu 22. februara 2009.godine


Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres


 

Tagovi

Povezani tekstovi