Policija neka presliša ministre, a ne novinare

Vlast, umesto da presliša ministre i otkrije ko je otkrio državnu tajnu, pokušava da presliša novinare. Već viđeno, ovde u Srbiji. Nije bilo tako davno da bi se zaboravilo. Zabrinjavaju samo ponavljači. Predstavnici vlasti saopštili su povodom iznošenja u javnost detalja pokušaja rešenja “slučaja Kovačević”, koje je vlada tretirala kao službenu tajnu, da neće vršiti pritiske na novinare, republički tužilac naglasio je da “novinari nisu predmet interesovanja Tužilaštva”, a pojedine političke stranke i novinarska udruženja protestuju, upućujući na vladu, kao krivca.


Najzapaženiju izjavu dao je juče zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić rekavši da MUP neće vršiti pritiske na novinare, pa ni u slučaju onih koji su u listu “Borba” objavili poverljivu informaciju sa sednice vlade o slučaju Miladina Kovačevića. Dačić je novinarima izjavio da je juče, čim je dobio informaciju da po nalogu tužilaštva policija treba da prikupi obaveštenja o odavanju službene tajne narediio pripadnicima MUP-a da ne idu u “Borbu”, već da odgovorni iz “Borbe” dođu u policiju. On je istakao i da je policija postupila po nalogu tužilaštva, kao i da predstavnici “Borbe” mogu da dođu u MUP kad im to odgovara. On je rekao i da je Republičko javno tužilaštvo pokrenulo čitavu stvar i da novinari sva pitanja treba da upute njima, a ne policiji koja je radila po zakonu. Dačić je podsetio da je slučaj Miladina Kovačevića, o kome se raspravljalo na sednici vlade, stavljen pod oznaku poverljivosti na predlog ministarstava spoljnih poslova i pravde i da je on bio protiv toga. On je rekao i da na vladi ništa konkretno nije dogovoreno u vezi sa slučajem Kovačević već da je ono što je objavljeno u medijima samo razmatrano u formi predloga, što ne znači da je dogovor postignut. Dačić je ukazao da slučaj Kovačević predstavlja proces koji treba da se završi jer je država Srbija, odnosno njeni činovnici, dala garancije SAD da Kovačević neće da napusti Ameriku. On je podsetio i da su protiv odgovornih za to što je Kovačević napustio SAD pokrenuti odgovorajući sudski postupci ističući da na štetu koja je napravljena u odnosima Srbije i SAD, a za koju nisu odgovorni mediji, “treba da se stavi tačka”. Dačić je kazao i da se radi o zloupotrebi službenog položaja onih koji su omogućili Kovačeviću da napusti SAD, od čega država ima štetu. Republički tužilac Slobodan Radovanović izjavio je Tanjugu da medij i novinar koji je objavio informaciju o slučaju Miladina Kovačevića, a koja nosi oznaku službena tajna, nisu predmet interesovanja Tužilaštva. Predmet interesovanja tužilaštva su, objasno je on, odgovorna lica koja su dala novinarima tu informaciju i na taj način izvršili krivično delo odavanja službene tajne.”Izražavam svoju ličnu podršku slobodi medija i javne reči “, poručio je Radovanović.


Poslanik Skupštine Srbije Vladan Batić zatražio je juče od premijera Mirka Cvetkovića da odmah zakaže telefonsku sednicu vlade na kojoj bi bila “poništena odluka o nadoknadi štete žrtvi nasilja Miladina Kovačevića, američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru”. Batić je u pismu Cvetkoviću ocenio da je odluka o nadoknadi štete “protivustavna i protivzakonita, jer je svaki građanin obavezan da nadoknadi štetu koju prouzrokuje, a ne da za njega to čini država”. “Nisu novinari krivi što se jedna nedozvoljena odluka pokušala od javnosti sakriti anahronom oznakom ‘državna tajna’”, naveo je Batić i dodao da je “proganjanje novinara nedopustivo”. Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski je izjavila da najoštrije osuđuje ulazak policije u prostorije lista Borba. “Smatramo da se na taj način država bavi posledicom, a ne uzrokom, znamo da svaki novinar i medijska kuća imaju pravo da objave informaciju koja je plasirana”, rekla je ona.


I Liberalno-demokratska partija traži od Vlade Srbije da poništi “skandaloznu odluku, rekao je juče poslanik te stranke Zoran Ostojić. “Ako su iza nje stajali neki izvan vlade, onda to mora da se kaže, ako je odluku predložio ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, neka tako bude, jer su ovako u vladi odgovorni svi”, rekao je Ostojić.Poslanik LDP Vesna Pešić je navela da LDP raspolaže informacijama da je vlada iznajmila lobističku grupu koja je za milion dolara trebalo da se nagodi sa porodicom napadnutog mladića, da se tim novcem pokrije odšteta, troškovi lobističke grupe, kao i kaucija za oslobađanje Kovačevića.


E. D.

Tagovi

Povezani tekstovi