Nemoral ne sme biti državna tajna

Što je informacija ekskluzivnija, to je novinar i list za koji radi bolji i ispred konkurencije. Još ako informacija otkriva neku veliku nepravilnost u društvu, tek tada se može reći da je novinar odigrao svoju društvenu ulogu.
Kada je beogradski dnevni list „Borba“ objavio da poseduje informaciju po kojoj je Vlada donela odluku da stavi oznaku „državna tajna“ na dokument koji potvđuje da će iz budžeta Srbije biti izdvojeno milion dolara za plaćanje odštete roditeljima američkog mladića kog je pretukao Miladin Kovačević, jedino što su kolege iz drugih medija mogle da kažu bilo je: „Skidamo vam kapu“. Da je „Blic“ na vreme došao u posed dokumenta, sigurno bi ga objavio, verujem kao i svi ostali mediji.
Državni organi drugačije su reagovali. Poslali su policiju u redakciju „Borbe“ kako bi ispitali vlasnika lista i glavnog urednika. Kažu: „Nismo mi protiv novinara, samo hoćemo da saznamo ko je otkrio državnu tajnu“.
Ovde nisu krivi ni novinari ni oni koji su im informaciju dostavili. Nemoralno ponašanje i kriminal ne mogu biti zaštićeni. Naš posao je da upravo rasturamo te „državne tajne“. Jedini krivac može biti onaj ko je ovaj „genijalni“ plan smislio. Uostalom, rešenje celog problema je veoma jednostavno i jeftino – Miladin Kovačević mora na sudu da odgovara za svoja nedela.


Milorad Ivanović, zamenik glavnog urednika

Tagovi

Povezani tekstovi