RRA proteruje vračare sa ekrana

Savet RRA uputio je na adrese svih 80 kablovskih distributera u Srbiji zahteve da iz svojih programa isključe sve stanice za koje je našim monitoringom utvrđeno da emituju program suprotan Kodeksu ponašanja emitera i Zakonu o radiodifuziji, kaže za „Politiku” Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA. To se, kako kaže, pre svega odnosi na stanice koje daju prostor vračarama, vidovnjacima, prorocima i koje takvim i sličnim programima, a na osnovu lakovernosti gledalaca, ostvaruju profit.
– Kablovskim operaterima dali smo veoma kratak rok od tri dana u kojem treba da obezbede da stanice u njihovom sistemu ili prestanu da emituju takav program ili da ih isključe – objašnjava Karadžić.
Korisnici kablovske mreže, bez obzira na to kod kojeg KDS distributera su pretplaćeni, znaju da na određenim kanalima caruju čitači sudbine, proroci, tumači horoskopa i osobe sličnog „talenta”. Njihove usluge samo naoko su besplatne. Gledaocima koji se jave na telefonski broj naznačen na ekranu poziv se tarifira po posebnoj znatno višoj ceni od uobičajene a koliko će „savet” da košta, zavisi od dužine komunikacije i vidi se kad stigne telefonski račun.
Kodeks o ponašanju emitera koji je doneo RRA zabranjuje da se emituju programi zasnovani na okultizmu, paranormalnim pojavama i magiji, u kojima se manipuliše ljudskim slabostima, lakovernošću, neobaveštenošću i neznanjem, a ove pojave koriste za manipulisanje gledaocima i zaradu. Izričito je zabranjeno i „emitovanje programa zasnovanih na proricanju sudbine, tumačenju horoskopa i sličnim sadržajima koji se ne mogu kategorisati u predviđenu i zakonom normiranu delatnost”.
Budući da postoje osnovane indicije da se ova vrsta programa zasniva na zloupotrebi lakovernosti gledalaca i na određenoj vrsti finansijske zloupotrebe nastale zbog neobaveštenosti gledalaca, emitovanje ove vrste programa nije dozvoljeno. Takvi „zabavni programi u kojima se kao tema pojavljuje proricanje sudbine, tumačenje horoskopa i slični sadržaji mogu se emitovati pod uslovom da to nije jedini sadržaj emisije, i bez dodatnog naplaćivanja telefonskih poziva, SMS poruka i drugih vidova komercijalizacije ovih sadržaja”.
Ova pravila, međutim, važe za stanice koje imaju status emitera, dakle one koji su na konkursu dobile dozvolu od RRA. Kablovski distributeri u svojoj ponudi imaju i stanice bez takve dozvole i koje smatraju da za njih ne važe ni kodeks ni zakon. Upravo iz tih razloga RRA priprema pravilnik koji će regulisati oblast kablovskog emitovanja programa što sada nije slučaj.
– U postojećim zakonima nema regulative koja bi mogla da se primenjuje bez takvog pravilnika, niti postoji zakon koji precizno definiše prava kablovskih distributera, kao i koje programe mogu da puštaju, a koje ne – kaže Karadžić.
Agencija je monitoringom utvrdila da postoji osam stanica koji nude odgovore za budućnost, rešenja za ljubavne i bračne jade ili zdravstvene probleme. Neki KDS distributeri u svom paketu imaju po jednu, a neki i više takvih stanica u zavisnosti od profila. Rok da se sa ekrana povuku proroci ističe krajem ove sedmice.
 


Marija Petrić

Tagovi

Povezani tekstovi