NUNS i organizacije za zaštitu ljudskih prava, traže smenu uprave „Sava centra“

Uprava „Sava centra“ zabranila je konferenciju nevladine organizacije „Gej-strejt alijansa“ koja je trebalo da se odrzi u „Medija centru“ 26. februara 2009. godine. Medija centar je zakupac prostora u Sava centru, u kome je konferencija za stampu trebalo da bude odrzana i na kojoj je trebalo da bude predstavljen Godisnji izvestaj o pravima LGBT osoba u Srbiji. Iz reagovanja rukovodstva Sava centra, jasno je da je jedini razlog za ovakav postupak cinjenica da se organizacija koja je organizator konferencije za stampu zalaze za prava gej osoba. Na konferenciji za stampu je trebalo da ucestvuje i Marko Kardžić, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava.


 Posle odluke JP „Sava Centar“, usledile su izjave pomoćnika direktora u kojima se pravda diskriminatorno postupanje. Zbog toga, grad Beograd ima zakonsku i moralnu obavezu da hitno smeni celokupno rukovodstvo Sava centra i time jasno pokaže da postuje ustavne odredbe o zabrani svake diskriminacije i medjunarodne standarde koji garantuju jednakost gradjana. Sve dok se to ne desi, organizacije za ljudska prava ce bojkotovati desavanja i nece organizovati svoje skupove u Sava centru.


 Odluka je doneta nekoliko dana nakon usvajanja predloga Opšteg zakona protiv diskriminacije na sednici Vlade Srbije. Predlog zakona zabranjuje diskriminaciju na osnovu svih licnih svojstava, pa tako i na osnovu seksualne orijentacije i predvidja kazne za sve koaji vrse diskriminaciju po bilo kom osnovu. Danasnja odluka Sava centra je u suprotnosti sa zajednickim naporima drzavnih institucija i civilnog drustva da se diskriminatorno postupanje sankcionise i da se zastite sve zrtve diskriminacije u Srbiji.


U Beogradu: 25. 02. 2009.


 Inicijativa mladih za ljudska prava
Centar za unaređivanje pravnih studija
Komitet pravnika za ljudska prava
Fond za humanitarno pravo
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Žene u crnom
Centar za nenasilnu akciju
CHRIS mreža
Inicijativa za inkluziju “VelikiMali”
Anti Trafiking Centar – ATC
Udruženje studenata sa hedikepom
LABRIS
NUNS

Tagovi

Povezani tekstovi